O Velškom Jeziku

U kojim zemljama se govori Velški jezik?

Velški jezik se uglavnom govori u Walesu, iako postoje i neki govornici velškog u Engleskoj, Škotskoj, Irskoj i drugim zemljama.

Kakva je istorija velškog jezika?

Vjeruje se da je velški jezik evoluirao iz Brythonic-a, jezika koji se govorio u Britaniji prije rimske invazije 43.godine nove ere. Do 6.vijeka razvio se u Staro Velški, koji se u poeziji i književnosti koristio do kraja 11. stoljeća. Srednji Velški se pojavio u 12.veku, a zatim moderni Velški u 15. i 16. veku. Zakon o velškom jeziku iz 1993.dao je službeni status velškom jeziku u Walesu i danas ga preko 20% govornika velškog koristi kod kuće.

Ko je 5 najboljih ljudi koji su najviše doprinijeli velškom jeziku?

1. Sveti David (oko 500. godine nove ere): svetac zaštitnik Velsa i osnivač nekoliko manastira, zaslužan je za pomoć u širenju velškog jezika i njegove književnosti.
2. William Salesbury (1520– 1584): objavio je jedan od najranijih Velških rječnika, rječnik na engleskom i Welsheu (1547), i bio je instrumentalna figura u stvaranju i promociji standardizovanog oblika velškog.
3. Dafydd Nanmor (1700-1766): uticajni pjesnik, pomogao je u uspostavljanju velške književnosti prevođenjem djela popularnih engleskih autora na velški.
4. Lady Charlotte Guest (1812-1895): najpoznatija je po svojim prijevodima zbirke Velških priča poznatih kao Mabinogion.
5. Saunders Lewis (1893-1985): istaknuti pjesnik, dramaturg i politički aktivista na velškom jeziku, bio je glavni zagovornik povećanja statusa velškog jezika i kulture među Velškim narodom.

Kakva je struktura velškog jezika?

Velški jezik pripada Britonskoj grani keltskih jezika. To je jezik koji se jako mijenja, a ponajviše ima dva oblika konjugacije glagola i deklinacije imenica. Velške imenice označene su za rod (muški, ženski i srednji rod), kao i za broj (jednina i množina). Glagoli na velškom imaju osam vremena i četiri aspekta, a također imaju prošle i prošle oblike.

Kako naučiti Velški jezik na najispravniji način?

1. Počnite sa kursom jezika-bilo da se radi o online kursu, knjizi ili čak času na lokalnom koledžu ili grupi u zajednici, pohađanje kursa može biti najbolji način da naučite Velški na strukturiran i tačan način.
2. Nabavite prijatelje koji govore maternji jezik-imati izvorne govornike velškog s kojima možete vježbati neprocjenjivo je za pravilno učenje jezika.
3. Slušajte velšku muziku i gledajte velšku TV – slušanje i gledanje izvornih govornika velškog pomoći će vam da shvatite ispravan izgovor i neke nove riječi!
4. Čitajte knjige i novine na velškom – čitanje je odličan način za izgradnju vokabulara i bolje razumijevanje načina na koji Velški funkcionira.
5. Uronite u kulturu-Velški jezik je čvrsto ugrađen u kulturu, pa svakako posjetite Wales i uživajte u njegovoj jedinstvenoj muzici, festivalima, hrani i aktivnostima.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir