O Vijetnamskom Jeziku

U kojim zemljama se govori vijetnamski jezik?

Vijetnamski je službeni jezik Vijetnama, a govori se i u Australiji, Kambodži, Kanadi, Francuskoj, Njemačkoj, Laosu, Filipinima, Tajvanu, Sjedinjenim Državama i nekim dijelovima Kine.

Kakva je istorija Vijetnamskog jezika?

Vijetnamski jezik je član Austroazijske jezičke porodice, koja uključuje jezike koji se govore u različitim regijama jugoistočne Azije. Prvobitno se verovalo da je jezik iz ranog 9.veka, ali se smatra da savremeni vijetnamski potiče od oblika jezika koji se govorio u severnom Vijetnamu sredinom 17. veka.
Vijetnamski je tonski jezik, što znači da koristi tonove (nivoe visine tona) za razlikovanje riječi i značenja unutar riječi. To je takođe jednosložni jezik, što znači da su mnoge riječi sastavljene od jednog sloga. Vijetnamski je napisan korištenjem modificiranog latiničnog pisma, verzije tradicionalnog kineskog pisma poznatog kao chu nom i verzije japanskog kanji poznatog kao chữ nôm.
Službeni jezik Vijetnama, Vijetnamski je bio pod velikim uticajem Kineza tokom vekova. Takođe su bili snažni uticaji Francuskog, Portugalskog i engleskog jezika. Danas postoje tri različita pisana stila Vijetnamskog: službeno pisanje, književno pisanje i kolokvijalno pisanje.

Ko su top 5 ljudi koji su najviše doprinijeli vijetnamskom jeziku?

1. Nguyễn Du (1766-1820): visoko cijenjeni vijetnamski pjesnik, najpoznatiji po svojoj epskoj pjesmi, priča o Kiềuu.
2. Phan Bội Châu (1867-1940): nacionalistički vođa i istoričar, koji je zaslužan za uspostavljanje modernog Vijetnamskog kao pisanog jezika.
3. Hồ Chí Minh (1890-1969): doveo je Vijetnam do nezavisnosti 1945.godine i najpoznatija je i najuticajnija ličnost u istoriji zemlje.
4. Trần Trngng Kim (1872-1928): poznati naučnik i državnik, autor je nekoliko važnih radova o vijetnamskoj istoriji i kulturi.
5. Phmm Quang Sáng (1926-2011): pjesnik, književni kritičar i lingvista najpoznatiji po svom ogromnom doprinosu razvoju Vijetnamskog jezika.

Kakva je struktura Vijetnamskog jezika?

Vijetnamski jezik je tonski jezik, što znači da isti slog može imati različita značenja u zavisnosti od tona glasa kojim se izgovara. To je također analitički jezik, što znači da su riječi formirane od manjih jedinica (posebno gramatičkih čestica i modifikatora riječi). Vijetnamski jezik napisan je latiničnom abecedom, s dodatnim dijakritičkim oznakama za označavanje tonova. Konačno, budući da je Vijetnam bio pod snažnim utjecajem kineske kulture, govorni jezik također sadrži mnoge posuđene riječi kineskog.

Kako naučiti vijetnamski jezik na najispravniji način?

1. Pohađajte časove Vijetnamskog jezika. Učenje bilo kojeg jezika najbolje je raditi sa nastavnikom u učionici. Potražite kvalifikovani razred koji je prilagođen vašem nivou sposobnosti i ima domaće učitelje.
2. Vježbajte razgovor sa izvornim govornicima. Potražite izvorne govornike ili partnere za razmjenu jezika kako biste vježbali izgovor i proširili svoj rječnik.
3. Iskoristite resurse. Iskoristite prednosti knjiga, audio kurseva, online kurseva i drugih materijala za učenje koji vam mogu pomoći da bolje razumijete jezik.
4. Slušajte i čitajte stalno. Pokušajte što češće slušati vijetnamsku radio stanicu ili gledati filmove na vijetnamskom. Ovo će vam pomoći da se naviknete na zvuk jezika. Osim toga, čitanje vijetnamskih novina ili literature povećaće vaše razumijevanje gramatike i vokabulara.
5. Zapamtite zajedničke fraze. Pamćenje uobičajenih fraza na vijetnamskom pomoći će vam da brzo shvatite osnove jezika i olakšate izgradnju razgovora.
6. Budite dosljedni. Za učenje jezika potrebno je vrijeme i vježba. Ne očekujte da ćete preko noći postati tečni; umjesto toga, pokušajte svaki dan provesti barem nekoliko minuta učeći i vježbajući.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir