Om Det Hviderussiske Sprog

I hvilke lande tales det hviderussiske sprog?

Det hviderussiske sprog tales primært i Hviderusland og i visse områder i Rusland, Ukraine, Litauen, Letland og Polen.

Hvad er det hviderussiske sprogs historie?

Det hviderussiske folks oprindelige sprog var det gamle østslaviske. Dette sprog opstod i det 11.århundrede og var sproget i Kievan Rus’ æra før dets tilbagegang i det 13. århundrede. I denne periode var det stærkt påvirket af kirkeslavisk og andre sprog.
I det 13.og 14. århundrede begyndte sproget at afvige i to forskellige dialekter: de nordlige og sydlige dialekter af Hviderussisk. Den sydlige dialekt var grundlaget for det litterære sprog, der blev brugt i Storhertugdømmet Litauen, som senere blev landets officielle sprog.
I den moskovitiske periode, der begyndte i det 15.århundrede, blev Hviderussisk yderligere påvirket af russisk, og det moderne hviderussiske sprog begyndte at tage form. I det 16.og 17. århundrede var der forsøg på at kodificere og standardisere sproget, men disse bestræbelser var i sidste ende uden held.
I det 19.århundrede oplevede Hviderussisk en genoplivning som et talt sprog og et litterært sprog. I 1920 ‘ erne blev det anerkendt som et af Sovjetunionens officielle sprog. Men de stalinistiske undertrykkelser i 1930 ‘ erne forårsagede et fald i brugen af sproget. Det blev genoplivet i slutningen af 1960 ‘ erne og er siden blevet det de facto officielle sprog i Hviderusland.

Hvem er de 5 bedste mennesker, der har bidraget mest til det hviderussiske sprog?

1. Francysk Skaryna (1485-1541): ofte omtalt som “Fader af hviderussisk litteratur”, Skaryna var en tidlig udgiver og oversætter af kristne tekster fra Latin og tjekkisk til Hviderussisk. Han er krediteret med at genoplive det hviderussiske sprog og inspirere fremtidige forfattere til at arbejde på sproget.
2. Simeon Polotsky (1530-1580): en teolog, digter og filosof, Polotsky er kendt for sine mangesidede værker inden for sprog, historie, kultur, religion og geografi. Han skrev flere tekster på Hviderussisk, der er blevet kanoniske værker i hviderussisk litteratur.
3. Yanka Kupala (1882-1942): en digter og dramatiker, Kupala skrev på både hviderussisk og russisk og betragtes bredt som den mest betydningsfulde hviderussiske digter i det 20.århundrede.
4. Yakub Kolas (1882-1956): en digter og forfatter, Kolas skrev i dialekten af Hviderussisk, der blev talt i den vestlige del af landet og introducerede mange nye ord og udtryk i sproget.
5. Vasil Byka Prædiking (1924-2003): en digter, dramatiker, manuskriptforfatter og dissident, Byka Prædiking skrev historier, skuespil og digte, der skildrede livet i Hviderusland under den sovjetiske besættelse. Mange af hans værker betragtes som nogle af de vigtigste værker i moderne hviderussisk litteratur.

Hvordan er strukturen i det hviderussiske sprog?

Det hviderussiske sprog er en del af den østslaviske gruppe af sprog og er tæt beslægtet med russisk og ukrainsk. Det er meget bøjeligt, hvilket betyder, at forskellige former for ord bruges til at udtrykke en række betydninger, samt et agglutinerende sprog, hvilket betyder, at komplekse ord og sætninger skabes ved at tilføje affikser til andre ord og morfemer. Grammatisk er det i høj grad SOV (subjekt-objekt-verb) i ordliste og bruger både maskuline og feminine køn og flere tilfælde. Med hensyn til udtale er det et slaviskt sprog med nogle tjekkiske og polske påvirkninger.

Hvordan lærer man det hviderussiske sprog på den mest korrekte måde?

1. Tag et formelt sprogkursus: hvis du er seriøs med at lære det hviderussiske sprog, at tage et online eller personligt sprogkursus er en god måde at starte på. Et sprogkursus kan hjælpe dig med at lære det grundlæggende i sproget og give dig strukturen til at bygge videre på dine færdigheder.
2. Immersion: for virkelig at lære sproget og få flydende, vil du gerne bruge så meget tid som muligt på at fordybe dig i sproget. Lyt til Hviderussisk musik, se hviderussiske film og tv — udsendelser, Læs Hviderussiske bøger, blogs og artikler-alt hvad der hjælper dig med at høre og bruge sproget.
3. Øvelse: at bruge tid på at tale og lytte til sproget er afgørende for at mestre sproget. Der er flere måder at øve sig på at tale sproget — Du kan deltage i en sproggruppe, finde en sprogpartner eller bruge sprogindlæringsapps til at øve med modersmål.
4. Få feedback: når du har øvet dig på at tale og lytte til sproget, er det vigtigt at få feedback for at sikre, at du bruger det korrekt. Du kan bruge sprogindlæringsapps til at få feedback fra indfødte højttalere eller endda finde en online tutor, der kan give dig personlig vejledning og feedback.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir