Om Det Jiddiske Sprog

I hvilke lande tales det jiddiske sprog?

Jiddisch tales primært i jødiske samfund i USA, Israel, Rusland, Hviderusland, Ukraine, Polen og Ungarn. Det tales også af et mindre antal jøder i Frankrig, Argentina, Australien, Sydafrika, Canada og andre lande.

Hvad er historien om det jiddiske sprog?

Jiddisch er et sprog, der har sine rødder i Mellemhøjtysk og tales over hele verden af Askenasiske jøder. Det har fungeret som det primære sprog for Askenasiske jøder siden dets dannelse i det 9.århundrede, da jødiske samfund blomstrede i det, der nu er Tyskland og det nordlige Frankrig. Det er en blanding af flere sprog, herunder hebraisk og aramæisk, samt slaviske, romanske og Mellemhøjtyske dialekter.
Jiddisch blev først populær blandt europæiske jøder omkring det 12.århundrede, da det begyndte at blive brugt som et primært talt sprog snarere end den traditionelle skriftlige form. Dette skyldtes placeringen af jødiske befolkninger, som ofte var geografisk adskilt fra hinanden og således udviklede forskellige dialekter over tid. I løbet af det 15.og 16. århundrede spredte Jiddisch sig bredt i hele Europa og blev lingua franca blandt europæiske jøder.
Jiddisch er også blevet stærkt påvirket af de lokale sprog, hvor jøder har boet, så forskellige dialekter har udviklet sig i hele Europa, Afrika og Amerika. På trods af interne forskelle deler dialekterne i Jiddisch en fælles grammatik, syntaks og standardordforråd, hvor nogle dialekter er mere stærkt påvirket af hebraisk og andre af mere nyligt stødte sprog.
I det 19.århundrede blomstrede Jiddisch litteratur, og mange bøger og blade blev udgivet på sproget. Men fremkomsten af antisemitisme, fordrivelse af mange jøder efter Anden Verdenskrig og vedtagelsen af engelsk som det dominerende sprog i USA førte til et fald i jiddisch som et talt sprog. I dag er der stadig millioner af jiddischtalere verden over, hovedsagelig i Nordamerika og Israel, selv om sproget ikke længere er så udbredt som det engang var.

Hvem er de top 5 mennesker, der har bidraget mest til det jiddiske sprog?

1. Ben-Yehuda (1858-1922): Ben-Yehuda krediteres for at genoplive det hebraiske sprog, hvilket han gjorde ved at introducere mange jiddiske ord til hebraisk. Han var også den første der udarbejdede en omfattende ordbog over moderne hebraisk og skrev artikler og bøger om sproget.
2. Sholem Aleichem (1859-1916): Aleichem var en berømt jiddisch forfatter, der skrev om jødernes liv i Østeuropa. Hans værker, herunder mælkemanden Tevye, hjalp med at popularisere og sprede Jiddisch over hele verden.
3. Chaim Grade (1910-1982): Grade var en anerkendt Jiddisch romanforfatter og digter. Hans værker, der krøniker de jødiske livs kampe, betragtes bredt som nogle af de bedste litteraturer på jiddisch.
4. (1894-1969): en lingvist, professor og grundlægger og direktør for YIVO Institut for jødisk forskning i Vilnius, Litauen, dedikerede sit livsværk til studiet og fremme af Jiddisch.
5. Manger (1900-1969): Manger var en Jiddisch digter og en af de største forfattere i det 20.århundrede. Han var en stor indflydelse på at genoplive og modernisere sproget.

Hvordan er strukturen i det jiddiske sprog?

Strukturen af jiddisch er næsten identisk med den tyske. Den består af ord, sætninger og sætninger konstrueret med en subjekt-verb-objekt rækkefølge. Jiddisch har tendens til at være mere kortfattet end tysk, ved at bruge færre artikler, præpositioner og underordnede konjunktioner. Jiddisch har ikke det samme system af verbkonjugationer som tysk, og nogle verbtider adskiller sig fra dem i tysk. Jiddisch har også flere yderligere partikler og andre elementer, der ikke findes på tysk.

Hvordan lærer man det jiddiske sprog på den mest korrekte måde?

Den bedste måde at lære Jiddisch på er ved at fordybe dig i sproget. Det betyder at lytte til jiddiske samtaler, læse jiddiske bøger og aviser og se jiddiske film og tv-programmer. Du kan også tage en jiddisk klasse på et lokalt samfundscenter, universitet eller online. Sørg for at øve dig i at tale det med indfødte talere for at hjælpe dig med at vænne dig til udtalen og grammatikken. Endelig skal du holde en Jiddisch-Engelsk ordbog og verbtabeller praktisk til at hjælpe dig med eventuelle spørgsmål, du måtte have.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir