Om Det Lettiske Sprog

I hvilke lande tales det lettiske sprog?

Lettisk er det officielle sprog i Letland og tales også i dele af Estland, Rusland, Kasakhstan og Ukraine.

Hvad er historien om det lettiske sprog?

Det lettiske sprog er et indoeuropæisk sprog, der tilhører den baltiske gren af sprog. Det er blevet talt i regionen Letland i over tusind år og er det officielle sprog i landet.
De tidligste skriftlige optegnelser om lettisk går tilbage til det 16.århundrede, med elementer af sproget i tekster som Martin Luthers oversættelse af Bibelen. Fra det 18.århundrede og fremefter blev lettisk brugt i forskellige stadier af skolegang, og den første avis blev udgivet på sproget i 1822.
I løbet af det 19.og tidlige 20. århundrede oplevede lettisk en periode med sprogreform, der havde til formål at forbedre sprogets kvalitet og berige dets ordforråd med ord lånt fra andre europæiske sprog. Efter uafhængigheden blev lettisk erklæret Letlands officielle sprog i 1989.
Ud over at blive talt af cirka 1,4 millioner mennesker i Letland, bruges lettisk også i lande som Rusland, Australien, Storbritannien, Canada, USA og Tyskland.

Hvem er de top 5 mennesker, der har bidraget mest til det lettiske sprog?

1. Kri platingj platnis Barons (1835-1923) – en lettisk folklorist, lingvist og filolog, der er krediteret med at standardisere det moderne lettiske sprog.
2. (1860-1933) – en fremtrædende lettisk filolog, der er krediteret med at skabe standardreglen og grammatiksystemet for lettisk.
3. Andrejs EGL Plattis (1886-1942) – den første lettiske til at modtage en doktorgrad i lingvistik, han var medvirkende til at kodificere lettisk ortografi.
4. Augusts Deglavs (1893-1972) – en indflydelsesrig lettisk forfatter og digter, der spillede en nøglerolle i bevarelsen af lettisk kultur.
5. Valdis Muktup Prædikvels (1910-1986) – en fremtrædende lettisk lingvist, han var en af de vigtigste arkitekter af det nuværende lettiske sprogskrivningssystem og stavningsregler.

Hvordan er strukturen i det lettiske sprog?

Strukturen af det lettiske sprog er et bøjeligt sprog, der ligner andre baltiske sprog som litauisk og gammelpreussisk. Det har et komplekst system af navnedeklinationer, verbkonjugationer og strukturelle elementer som køn, tal og tilfælde. Lettisk er også kendetegnet ved en høj grad af konsonantgradering, accentuering og lydændring. Hvad angår syntaksen, følger lettisk en SVO-rækkefølge (subjekt-Verb-objekt).

Hvordan lærer man det lettiske sprog på den mest korrekte måde?

1.Begynd med at lære det grundlæggende: Start med at gøre dig bekendt med det fonetiske alfabet, grundlæggende udtale (tip her) og essential grammar essentials (flere tip her).
2.Find en lærebog: flere lærebøger er tilgængelige for at hjælpe dig med at lære lettisk; dette er fantastisk til at forstå grammatik, skriftsprog og almindelige sætninger. Et par anbefalede bøger er ‘Essential Latvian’, ‘Latvian: An Essential Grammar’og’ lær lettisk på 10 minutter om dagen’.
3.Tag et kursus: Tilmeld dig et kursus eller få en vejleder til at hjælpe dig med at øve dig i at tale og høre sproget. Mange universiteter, skoler og privatundervisere tilbyder undervisning og individuelle lektioner på lettisk.
4.Lyt til lettisk musik og se lettisk TV: at lytte til musik på lettisk kan hjælpe dig med at opfange sprogets musikalitet og melodiske mønstre. At se lettiske tv-udsendelser og film kan give dig en introduktion til kulturen.
5.Øv samtaler: når du er fortrolig med det grundlæggende, kan du prøve at deltage i samtaler med indfødte talere. Hvis der ikke er nogen indfødte lettiske talere i nærheden af dig, skal du bruge apps som Tandem eller Speaky til at øve med partnere fra hele verden.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir