Om Det Maltesiske Sprog

I hvilke lande tales det maltesiske sprog?

Maltesisk tales primært på Malta, men det tales også af medlemmer af den maltesiske diaspora i andre lande som Australien, Canada, Tyskland, Italien, Det Forenede Kongerige og USA.

Hvad er historien om det maltesiske sprog?

Det maltesiske sprog har en meget lang og varieret historie, med beviser dating det tilbage så tidligt som det 10.århundrede e. kr. Det menes at have udviklet sig fra Siculo-arabiske dialekter, der blev talt af bosættere fra Nordafrika i middelalderen, som dengang var stærkt påvirket af italiensk, fransk, spansk og engelsk. Da øen Malta blev styret af forskellige magter gennem sin historie, absorberede sproget forskellige ord og sætninger fra sprogene fra de magter, der besatte øen. Som et resultat er maltesisk et af de mest unikke sprog i Europa, og dets leksikon indeholder elementer fra alle de kulturer, der har været en del af dets historie.

Hvem er de top 5 mennesker, der har bidraget mest til det maltesiske sprog?

1) Mikiel Anton Vassalli (1764-1829): kendt som “far til det maltesiske sprog”, var Vassalli en maltesisk lingvist, filosof og filolog, der var den første til at standardisere det maltesiske sprog.
2) Dun Karm Psaila (1871-1961): en digter og den første nationale digter i Malta, Psaila skrev meget på maltesisk og var ansvarlig for tilføjelsen og populariseringen af en række nye ord og udtryk i sproget.
3) Muscat Asopardi (1927-2007): en lærer, sprogforsker og lærd i maltesisk litteratur, Asopardi skrev udførligt på maltesisk samt producerede en større sproglig og litterær undersøgelse af sproget, der tjente som grundlag for et moderne litterært maltesisk sprog.
4) Anton van Lear (1905-1992): en Jesuitpræst, Van Lear var en af de førende figurer inden for maltesisk sprog og litteratur i det tyvende århundrede og ansvarlig for at skabe et nøjagtigt stavesystem for sproget.
5) Joe Friggieri (1936-2020): en maltesisk digter og forfatter, Friggieri skrev meget på både engelsk og maltesisk og var en stor bidragyder til udviklingen af det moderne maltesiske sprog såvel som at blive betragtet som en af de bedste forfattere af maltesisk poesi.

Hvordan er strukturen i det maltesiske sprog?

Maltesisk struktur ligner arabisk, hvor ord er bygget af en tre-konsonant rod. Strukturen er også stærkt påvirket af fransk og italiensk, med tilføjelse af en bestemt artikel før navneord og tilstedeværelsen af et par latinske afledte affikser. Maltesisk har også et dobbelt tal, hvilket betyder, at navneord, adjektiver og verber kan bøjes i ental eller dobbelt form.

Hvordan lærer man det maltesiske sprog på den mest korrekte måde?

1. Start med at lære det grundlæggende i maltesisk grammatik og udtale. Se efter online ressourcer og tutorials, der forklarer grammatikens regler, samt hvordan man udtaler ord til forståelse.
2. Find en sprogudvekslingspartner eller gruppe at øve med. At tale med nogen, der allerede taler Maltesisk, er den bedste måde at lære på.
3. Lyt til Maltesisk radio, film og tv-programmer. Vær opmærksom på sproget, og prøv at gentage det, du hører.
4. Brug en app som Duolingo til at øve ordforråd og grammatik. Det kan være nyttigt at have en struktureret måde at øve dine sprogfærdigheder på.
5. Få nogle maltesiske venner. Dette er den bedste måde at lære sproget på, fordi det giver dig autentiske samtaler, såvel som indfødte talere, der er villige til at hjælpe dig med at lære.
6. Besøg Malta, hvis du kan. Fordyb dig i Maltas sprog, kultur og folk. Du vil hente sproget meget hurtigere på denne måde!


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir