Om Det Mongolske Sprog

I hvilke lande tales det mongolske sprog?

Mongolsk tales hovedsageligt i Mongoliet, men der er nogle talere i Kina, Rusland, Kasakhstan og andre dele af Centralasien.

Hvad er det mongolske sprogs historie?

Det mongolske sprog er et af de ældste sprog i verden og sporer sine rødder tilbage til det 13.århundrede. Det er et Altaisk sprog og en del af den Mongolsk-Manchu gruppe af den tyrkiske sprogfamilie, og er beslægtet med Uiguriske, kirgisiske og kasakhiske sprog.
Den tidligste skriftlige optegnelse om det mongolske sprog findes i mongolernes hemmelige historie fra det 12.århundrede, som blev komponeret på det gamle mongolske sprog. Dette sprog blev brugt af herskerne i det mongolske imperium og var det vigtigste litterære sprog i Mongoliet indtil det 18.århundrede, da det gradvist overgik til det mongolske skrift. Det blev fortsat brugt til at skrive litteratur indtil begyndelsen af det 20.århundrede.
Det moderne mongolske sprog udviklede sig fra den tidligere form i det 19.århundrede og blev vedtaget som det officielle sprog i Mongoliet i 1924. Det gennemgik en række reformer og sprogrensninger, der begyndte i 1930 ‘ erne, hvor mange nye udtryk fra russisk, kinesisk og engelsk blev indført.
I dag tales klassisk Mongolsk stadig af nogle i Mongoliet, men de fleste mennesker i landet bruger det moderne mongolske sprog. Det mongolske sprog tales også i dele af Rusland, Kina og Indre Mongoliet.

Hvem er de top 5 mennesker, der har bidraget mest til det mongolske sprog?

1. Natalia Gaerlan-lingvist og professor i Mongolsk ved Harvard University
2. Gombojav Ochirbat-en tidligere premierminister i Mongoliet og en internationalt anerkendt ekspert på det mongolske sprog
3. Undarmaa Jamsran – anerkendt professor i mongolsk sprog og litteratur
4. Bolormaa Tumurbaatar-fremtrædende teoretiker i moderne Mongolsk syntaks og fonologi
5. Professor i datalogi og skaber af innovative Mongolsk-sprogede computerværktøjer

Hvordan er strukturen i det mongolske sprog?

Mongolsk er medlem af den mongolske sprogfamilie og er agglutinerende i struktur. Det er et isolerende sprog, hvor hovedprincipperne for orddannelse er tilføjelsen af affikser til roden, reduplikation af roden eller hele ord og afledning fra ord, der allerede findes. Mongolsk har subjekt-objekt-verb ordliste, med eftersætninger, der bruges til at markere grammatiske funktioner som case.

Hvordan lærer man det mongolske sprog på den mest korrekte måde?

1. Start med det grundlæggende. Sørg for at lære sprogets grundlæggende lyde og hvordan man korrekt udtaler ord. Få en god bog om Mongolsk udtale og brug lidt tid på at studere den.
2. Gør dig bekendt med mongolsk grammatik. Få en bog om Mongolsk grammatik og lær reglerne.
3. Øv dig i at tale på Mongolsk. Brug online ressourcer såsom bøger, lydprogrammer og online sproglærere til at øve og forbedre dine talefærdigheder.
4. Lær ordforråd. Få en god ordbog og tilføj nye ord til dit ordforråd dagligt. Glem ikke at øve dig i at bruge dem i samtaler.
5. Læs og lyt til mongolsk. Læs bøger, se film og lyt til podcasts på Mongolsk. Dette vil hjælpe dig med at blive mere fortrolig med sproget og også udvide dit ordforråd.
6. Find en vejleder. At arbejde med en indfødt højttaler kan være virkelig nyttigt til at lære et fremmedsprog. Prøv at finde en erfaren vejleder, der kan give dig personlig opmærksomhed og hjælpe dig med at fremme dine fremskridt.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir