Om Det Sundanske Sprog

I hvilke lande tales det Sundanske sprog?

Sundanesisk tales i de indonesiske provinser Banten og Vestjava samt i dele af Centraljava. Det tales også af et lille antal etniske Sundanere, der bor i andre dele af Indonesien, Singapore og Malaysia.

Hvad er historien om det Sundanske sprog?

Det Sundanske sprog er et austronesisk sprog, der tales af anslået 30 millioner mennesker, der bor i Vestjava og Banten provinser i Indonesien. Det er det næstmest talte sprog i landet efter javanesisk, og har været sproget i hoflitteraturen siden det 14.århundrede. De tidligste kendte skrifter på Sundansk går tilbage til det 11.århundrede e. kr., og det menes, at sproget har eksisteret i mindst 1.500 år. Sundanesisk er en del af den vestlige Malayo-polynesiske gren af den austronesiske sprogfamilie, og er beslægtet med javanesisk og balinesisk. Sundansk bruges til daglig kommunikation, som et handelssprog og som et medium for kunst og kultur, udtrykt gennem traditionel dans, skyggepuppetry og den populære folkemusik kendt som Kecapi Suling. Sproget er også blevet brugt i århundreder i uddannelsesmæssige rammer, med gamle manuskripter ofte skrevet på Sundansk eller i en blanding af Sundansk og Javanesisk.

Hvem er de 5 bedste mennesker, der har bidraget mest til det Sundanske sprog?

1. Sunandari, kendt som “mor til Sundansk poesi”, var en berømt Sundansk digter, der er krediteret med at introducere det Sundanske sprog til poetisk form i 1700-tallet.
2. A. A. Maramis (1914-1995), forfatter, oversætter og lingvist, udvidede betydeligt viden om det Sundanske sprog og etablerede det første Sundanske Akademi for sprogundervisning.
3. Dardiri M. Arief (1917-1996), en fremtrædende digter, oversatte vigtige værker fra javanesisk til Sundanesisk, hvilket bidrog til udviklingen af moderne litterær Sundanesisk i det 20.århundrede.
4. Prof. Dr. H. Koesmanto (1929-2016), anaktivist og forsker, etablerede det litterære Fakultet ved Bandung University, dedikeret til sprog og litteratur af alle typer, og skrev mange bøger og tidsskriftartikler om det Sundanske sprog.
5. Suryadi (født 1934), en berømt Sundansk digter og offentlig person, har skrevet meget på både Sundansk og indonesisk, og er højt respekteret for sine værker om det Sundanske folks tradition og kultur.

Hvordan er strukturen i det Sundanske sprog?

Det Sundanske sprog er et austronesisk sprog, der tales af omkring 39 millioner mennesker primært i den vestlige del af øen Java i Indonesien. Det tilhører den Malayo-polynesiske undergruppe af den austronesiske sprogfamilie og er tæt beslægtet med Javanesisk, Maduresisk og balinesisk.
Sundanesisk er et SVO-sprog (subjekt-verb-objekt). Ord stemmer overens med deres argumenter med hensyn til person, antal og køn. Navneord er ikke bøjet for case, og der er ingen bestemte eller ubestemte artikler. Der er tre køn (mandlig, kvindelig og neutral) og to tal (singular og plural). Sundansk har et ret sofistikeret sæt af verbale affikser, herunder flere tidsmarkører og andre aspektmarkører. Sproget anvender også ordliste som et middel til at udtrykke mening.

Hvordan lærer man det Sundanske sprog på den mest korrekte måde?

1. Find en indfødt Sundanesisk højttaler og interagere med dem regelmæssigt. Det er bedst at have en samtalepartner, som du kan øve sproget med og hjælpe hinanden med at lære.
2. Køb nogle bøger eller lydmaterialer om sproget, og begynd at lære på egen hånd. Gode ressourcer omfatter grammatikbøger, lærebøger, arbejdsbøger og lydoptagelser.
3. Tilmeld dig sprogklasser eller private vejledningssessioner, der kan give mere personlig instruktion og feedback.
4. Når du er klar, skal du tage en tur til Indonesien og prøve at fordybe dig i sproget. På denne måde kan du lære sproget ved at lytte og deltage i samtaler med modersmål.
5. Brug online ressourcer som hjemmesider, fora og sociale medier til at tale med indfødte og finde yderligere materialer til at hjælpe med din læring.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir