Om Det Tatariske Sprog

I hvilke lande tales det tatariske sprog?

Det tatariske sprog tales primært i Rusland, med over 6 millioner indfødte talere. Det tales også i andre lande som Aserbajdsjan, Kasakhstan, Kirgisistan, Tyrkiet og Turkmenistan.

Hvad er det tatariske sprogs historie?

Det tatariske sprog, også kendt som Kasan Tatar, er et tyrkisk sprog i Kipchak-gruppen, der hovedsageligt tales i Republikken Tatarstan, en region i Den Russiske Føderation. Det tales også i andre dele af Rusland, Usbekistan og Kasakhstan. Historien om det tatariske sprog går tilbage til det 10.århundrede, da Volga-bulgarerne adopterede Islam og blev de moderne tatarer. I Den Gyldne Horde-periode (13.-15. århundrede) var tatarerne under mongolsk styre, og det tatariske sprog begyndte at blive stærkt påvirket af mongolske og persiske sprog. Gennem århundrederne har sproget gennemgået store ændringer på grund af dets kontakt med andre dialekter af tyrkisk, samt arabiske og persiske lånord. Som følge heraf er det blevet et unikt sprog, der adskiller sig fra dets nærmeste slægtninge, og der er opstået en række regionale dialekter. Den første bog skrevet på tatarisk sprog blev udgivet i 1584, med titlen “div Prædikn-i L Prædikgati ‘T-T Prædikrk”. Siden det 19.århundrede er det tatariske sprog blevet anerkendt i forskellige grader af det russiske imperium og derefter Sovjetunionen. Det fik officiel status i Tatarstan i den sovjetiske æra, men stod over for undertrykkelse i den stalinistiske periode. I 1989 blev det tatariske alfabet ændret fra kyrillisk til latiniseret, og i 1998 erklærede Republikken Tatarstan det tatariske sprog for at være et officielt sprog. I dag tales sproget stadig af mere end 8 millioner talere i Rusland, hovedsageligt blandt det tatariske samfund.

Hvem er de 5 bedste mennesker, der har bidraget mest til det tatariske sprog?

1. Gabdulla Tukay (1850-1913): tatarisk digter og dramatiker, der skrev på usbekisk, russisk og tatarisk sprog og var medvirkende til at popularisere tatarisk sprog og litteratur.
2. (17. århundrede): tatarisk forfatter, der skrev en skelsættende grammatik af det tatariske sprog og krediteres med at udvikle en unik stil med poetisk skrivning.
3. Tegplinghir plating ask Platingnavi (1885-1951): tatarisk lærd og lingvist, hvis forskning i det tatariske sprog var afgørende for dets udvikling.
4. (19. århundrede): tatarisk forfatter og digter, der skrev den første moderne tatariske ordbog og hjalp med at standardisere det tatariske sprog.
5. (1926-2007): tatarisk forfatter og journalist, der skrev snesevis af historier og bøger på tatarisk og bidrog væsentligt til genoplivningen af det tatariske litterære sprog.

Hvordan er strukturen i det tatariske sprog?

Strukturen af det tatariske sprog er hierarkisk med en typisk agglutinativ morfologi. Den har fire tilfælde (nominativ, genitiv, accusativ og lokativ) og tre køn (mandlig, kvindelig og neutral). Ord konjugeres efter person, tal og stemning, og navneord falder efter sag, køn og tal. Sproget har et komplekst system af postpositioner og partikler, der kan udtrykke aspekter som aspekt, retning og Modalitet.

Hvordan lærer man det tatariske sprog på den mest korrekte måde?

1. Sørg for, at du har adgang til kvalitetsmateriale – der er en række fremragende tatariske sprogindlæringsressourcer tilgængelige online og i boghandlere, så sørg for at have adgang til det bedst mulige materiale.
2. Gør dig bekendt med alfabetet – da Tatar er skrevet i kyrillisk skrift, skal du sørge for at blive fortrolig med det unikke alfabet, før du dykker ned i at lære sproget.
3. Lær udtale og stress – Tatar bruger et kompliceret system med vokalændringer og stress på stavelser, så Øv din udtale og lær at genkende forskellen mellem stressede og ubelastede vokaler.
4. Bliv fortrolig med grundlæggende grammatikregler og struktur – en god forståelse af grundlæggende grammatik og sætningsstruktur er nøglen, når det kommer til at mestre ethvert sprog.
5. Lyt, se og læse-lytte, se og læse på tatarisk vil hjælpe dig med at vænne sig til lyden af sproget, samt give dig praksis med ordforråd og sætninger.
6. Have conversations-have regelmæssige samtaler med en person, der taler Tatar er den bedste måde at lære noget sprog. Prøv at tale langsomt og tydeligt i starten og vær ikke bange for at begå fejl.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir