Om Det Tyrkiske Sprog

I hvilke lande tales det tyrkiske sprog?

Det tyrkiske sprog tales primært i Tyrkiet, samt i dele af Cypern, Irak, Bulgarien, Grækenland og Tyskland.

Hvad er historien om det tyrkiske sprog?

Det tyrkiske sprog, kendt som tyrkisk, er en gren af den altaiske sprogfamilie. Det menes at have sin oprindelse fra sproget i de nomadiske stammer i det, der nu er Tyrkiet i de tidlige århundreder af det første årtusinde e.kr. Sproget udviklede sig over tid og var stærkt påvirket af sprog i Mellemøsten og Centralasien som arabisk, persisk og græsk.
Den tidligste skriftlige form for Tyrkisk stammer fra omkring det 13.århundrede og tilskrives Seljuk-tyrkerne, der erobrede meget af Anatolien i denne periode. Det sprog, de brugte, blev kaldt “Old Anatolian Turkish” og det havde mange persiske og arabiske lånord.
Den osmanniske periode (14.til 19. århundrede) oplevede fremkomsten af et standardiseret sprog baseret på Istanbul-dialekten, som begyndte at blive brugt på alle niveauer i samfundet og regioner i imperiet. Dette blev kendt som osmannisk tyrkisk, som lånte mange ord fra andre sprog som arabisk, persisk og græsk. Den blev hovedsagelig skrevet med arabisk skrift.
I 1928 introducerede atat Prædikrk, grundlæggeren af den moderne Tyrkiske Republik, et nyt alfabet for det tyrkiske sprog, der erstattede det arabiske skrift med et modificeret latinsk alfabet. Dette revolutionerede Tyrkisk og gjorde det lettere at lære og bruge. I dag tales Tyrkisk af over 65 millioner mennesker over hele verden, hvilket gør det til et af de større sprog i Europa.

Hvem er de top 5 mennesker, der har bidraget mest til det tyrkiske sprog?

1. Mustafa Kemal atat Melingrk: grundlægger og første præsident for Republikken Tyrkiet, atat Melingrk krediteres ofte med at indføre gennemgribende reformer af det tyrkiske sprog, herunder forenkling af alfabetet, udskiftning af fremmede ord med tyrkiske ækvivalenter, og aktivt fremme undervisning og brug af sproget.
2. Ahmet Cevdet: en osmannisk lærd, Ahmet Cevdet skrev den første moderne tyrkiske ordbog, som indarbejdede mange arabiske og persiske lånord og gav standardbetydninger til tyrkiske ord og sætninger.
3. En berømt romanforfatter i begyndelsen af det 20.århundrede, u Platakl Platgil krediteres for at genoplive interessen for den poetiske stil fra Det Osmanniske digter fra det 16. århundrede, samt popularisere brugen af litterære enheder såsom ordspil og retoriske spørgsmål.
4. Recep Tayyip Erdo Pigan: Tyrkiets nuværende præsident, Erdo Pigan, har spillet en vigtig rolle i at fremme en følelse af national identitet gennem sine taler og gennem sin støtte til brugen af tyrkisk i det offentlige liv.
5. Bedri Rahmi Eyplingbo Platinglu: en af de førende figurer i moderne tyrkisk poesi siden 1940 ‘ erne, Eyplingbo Platinglu hjalp med at introducere elementer af vestlig litteratur og tradition i tyrkisk litteratur samt popularisere brugen af dagligdags tyrkisk ordforråd.

Hvordan er strukturen i det tyrkiske sprog?

Tyrkisk er et agglutinerende sprog, hvilket betyder, at det bruger affikser (ordender) for at tilføje mere information og nuance til ord. Det har også en subjekt-objekt-Verb ordliste. Tyrkisk har også en relativt stor vokalopgørelse og skelnen mellem vokallængde. Det har også en række konsonantgrupper samt to forskellige typer stress på stavelser.

Hvordan lærer man det tyrkiske sprog på den mest korrekte måde?

1. Start med at lære det grundlæggende i sproget, såsom alfabetet og grundlæggende grammatik.
2. Brug gratis online ressourcer såsom tyrkisk sprogkurser, podcasts og videoer til at fremme din viden.
3. Opret en regelmæssig studieplan for dig selv, og forpligter dig til at studere sproget mindst en gang om ugen.
4. Øv dig på at tale tyrkisk med modersmål eller gennem sprogudvekslingsprogrammer.
5. Brug flashcards og andre hukommelseshjælpemidler til at hjælpe dig med at huske nøgleord og sætninger.
6. Lyt til Tyrkisk musik og se tyrkiske film for at lære mere om kulturen og forbedre dine lyttefærdigheder.
7. Sørg for at tage regelmæssige pauser for at give dig selv tid til at behandle det, du har lært og øvet.
8. Vær ikke bange for at begå fejl; fejl er en del af læringsprocessen.
9. Udfordre dig selv til at prøve nye ting og skubbe dine grænser.
10. Hav det sjovt, mens du lærer!


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir