Om Det Usbekiske (Kyrilliske) Sprog

I hvilke lande tales det usbekiske (kyrilliske) sprog?

Usbekisk (kyrillisk) tales primært i Usbekistan og Tadsjikistan, og har minoritetstalere i Afghanistan, Kirgisistan og Kasakhstan.

Hvad er historien om det usbekiske (kyrilliske) sprog?

Usbekisk (kyrillisk) er et tyrkisk sprog, der hovedsageligt tales i Usbekistan og i hele Centralasien. Det er det officielle sprog i Usbekistan og tales også af mange andre etniske minoriteter i regionen. Sproget har sine rødder i det 8.århundrede med det tyrkiske sprog, der tales af Karluks og Usuns og andre stammegrupper. I løbet af det 9.århundrede steg det Sogdiske sprog til fremtrædende plads i regionen, før det i vid udstrækning blev erstattet af det tyrkiske sprog flere århundreder senere.
I det 14.århundrede blev udtrykket Usbekistan først brugt til at henvise til, hvad der dengang var en gruppe nomadiske tyrkiske stammer. Udtrykkene ‘usbekisk’ og ‘Usbekisk’ blev derefter brugt til at identificere disse stammer og det sprog, de talte. Dette sprog udviklede sig gennem århundrederne og opstod til sidst som det moderne usbekiske sprog, vi kender i dag.
Fra det 16.til det 19. århundrede var persisk det dominerende litterære sprog i regionen. I begyndelsen af det 20.århundrede blev det latinske alfabet indført sammen med det Persisk-arabiske skrift, hvilket bidrog til udviklingen af det moderne usbekiske sprog. Da Sovjetunionen overtog kontrollen med Centralasien, erstattede kyrillisk Latin som det officielle skrift og er stadig det primære skrift for usbekisk i dag.

Hvem er de top 5 mennesker, der har bidraget mest til det usbekiske (kyrilliske) sprog?

1. Narimon Umarov-forfatter, lærd og sovjetisk lingvist
2. Muhammad Salih-Usbekisk forfatter og digter
3. Abdulla – dramatiker og Teaterregissør
4. Abdulla Aripov-digter og prosaforfatter
5. Mirjakhid Rakhimov-forfatter og politisk figur

Hvordan er strukturen i det usbekiske (kyrilliske) sprog?

Det usbekiske sprog skrives primært på kyrillisk og tilhører den tyrkiske sprogfamilie. Det er en direkte efterkommer af Chagatai, et middelalderligt tyrkisk sprog, der blev brugt i hele Centralasien og Mellemøsten. Sproget har otte vokaler og 29 konsonanter samt forskellige diftonger. Det er et agglutinerende sprog, hvor enkeltord kan indeholde mange affikser, der ændrer betydningen markant. Ordlisten er normalt subjekt-objekt-verb, og sætninger er markeret med partikler. Der er også et system med æresbetegnelser, der bruges, når man taler til folk med højere status.

Hvordan lærer man det usbekiske (kyrilliske) sprog på den mest korrekte måde?

1. Begynd med det grundlæggende. Lær alfabetet, da dette er vigtigt for enhver sprogindlæring. Læs bøger og se film på usbekisk cyrillisk for at hjælpe dig med at huske alle tegnene.
2. Lær grammatik. Tag et online kursus eller slå forskellige grammatikregler op og lær de mest almindelige og vigtige.
3. Arbejd med din udtale og lyttefærdigheder. Lyt til podcasts og andre lydklip for at øve forståelse af talt Usbekisk kyrillisk. Gentag hvert ord højt for at få en bedre forståelse af, hvordan man udtaler dem.
4. Øv dig med indfødte talere. Prøv at finde en usbekisk kyrillisk talende ven eller øv dig i sprogindlæringsapps som HelloTalk og Italki, som giver dig mulighed for at chatte med modersmål.
5. Sørg for at fortsætte med at lære nye ord og sætninger hver dag. Hold en notesbog eller bruge sprog-læring apps som Duolingo og Memrise for nogle sjove, interaktiv ordforråd læring.
6. Brug andre ressourcer. Brug bøger og hjemmesider til at hjælpe dig med bedre at forstå det usbekiske kyrilliske sprog og kultur, som BBC usbekisk og usbekisk sprogportal.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir