Om Esperanto-Sproget

I hvilke lande tales Esperanto?

Esperanto er ikke et officielt anerkendt sprog i noget land. Det anslås, at cirka 2 millioner mennesker rundt om i verden kan tale Esperanto, så det tales i mange lande over hele verden. Det tales mest i lande som Tyskland, Japan, Polen, Brasilien og Kina.

Hvad er historien om Esperanto?

Esperanto er et konstrueret internationalt sprog skabt i slutningen af det 19. århundrede af polsk øjenlæge L. L. Hans mål var at designe et sprog, der ville være en udbredt bro mellem kulturer, sprog og nationaliteter. Han valgte et sprogligt simpelt sprog, som han mente ville være lettere at lære end eksisterende sprog.
Den 26.juli 1887 udgav han den første bog om sit sprog, “Unua Libro” (“den første bog”), under pseudonymet Dr. Esperanto (som betyder “den der håber”). Esperanto spredte sig hurtigt, og ved århundredeskiftet var det blevet en international bevægelse. På dette tidspunkt blev mange seriøse og lærte værker skrevet på sproget. Den første internationale kongres blev afholdt i Frankrig i 1905.
I 1908 blev den universelle Esperantoforening (UEA) grundlagt med det formål at fremme sproget og fremme international forståelse. I begyndelsen af det 20.århundrede vedtog flere lande Esperanto som deres officielle hjælpesprog, og flere nye samfund blev dannet over hele verden.
Anden Verdenskrig satte pres på esperantos udvikling, men den døde ikke. I 1954 vedtog UEA Boulogne-erklæringen, som fastlagde de grundlæggende principper og mål for Esperanto. Dette blev efterfulgt af vedtagelsen af Esperantoerklæringen om rettigheder i 1961.
I dag tales Esperanto af flere tusinde mennesker rundt om i verden, primært som en hobby, selv om nogle organisationer stadig fremmer dets brug som et praktisk internationalt sprog.

Hvem er de top 5 personer, der har bidraget mest til Esperanto-sproget?

1. Ludoviko Samenhof-skaberen af Esperanto-sproget.
2. Vilhelm Auld – skotsk digter og forfatter, der især skrev det klassiske digt “Adia Dating” på Esperanto, samt mange andre værker på sproget.
3. Humphrey Tonkin-amerikansk professor og tidligere præsident for Universal Esperanto Association, der har skrevet over et dusin bøger på Esperanto.
4. Den første officielle grammatik og ordbog af Esperanto.
5. Probal Dasgupta-indisk forfatter, redaktør og oversætter, der skrev den endelige bog om Esperanto grammatik, “den nye forenklede grammatik af Esperanto”. Han er også anerkendt for at have genoplivet sproget i Indien.

Hvordan er strukturen i Esperanto-sproget?

Esperanto er et konstrueret sprog, hvilket betyder, at det bevidst blev designet til at være regelmæssigt, logisk og let at lære. Det er et agglutinerende sprog, hvilket betyder, at nye ord dannes ved at kombinere rødder og affikser, hvilket gør sproget meget lettere at lære end naturlige sprog. Dens grundlæggende ordliste følger det samme mønster som de fleste europæiske sprog: subjekt-verb-objekt (SVO). Grammatikken er meget enkel, da der ikke er nogen bestemt eller ubestemt artikel og ingen kønsforskelle i navneord. Der er heller ingen uregelmæssigheder, hvilket betyder, at når du først har lært reglerne, kan du anvende dem på ethvert ord.

Hvordan lærer man Esperanto på den mest korrekte måde?

1. Start med at lære det grundlæggende i Esperanto-sproget. Lær det grundlæggende i grammatik, ordforråd og udtale. Der er masser af gratis ressourcer online, såsom Duolingo, Lernu og La Lingvo Internacia.
2. Øv dig på at bruge sproget. Tal på Esperanto med modersmål eller i et online Esperanto-samfund. Når det er muligt, deltage Esperanto arrangementer og værksteder. Dette vil hjælpe dig med at lære sproget på en mere naturlig måde og få feedback fra erfarne højttalere.
3. Læs bøger og se film på Esperanto. Dette vil hjælpe dig med at udvikle din forståelse af sproget og hjælpe dig med at opbygge dit ordforråd.
4. Find en samtalepartner eller tag et Esperantokursus. At have nogen at øve sproget med regelmæssigt er en fantastisk måde at lære på.
5. Brug sproget så meget som muligt. Den bedste måde at blive flydende på ethvert sprog er at bruge det så meget som muligt. Uanset om du chatter med venner eller skriver e-mails, skal du bruge så meget Esperanto som muligt.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir