Om Mari-Sproget

I hvilke lande tales Mari-sproget?

Mari-sproget tales primært i Rusland, selv om der er nogle talere i Estland og Ukraine. Det er et officielt sprog i Mari El-Republikken, et føderalt emne i Rusland.

Hvad er historien om Mari-sproget?

Mari-sproget er medlem af den uralske sprogfamilie og er modersmål for omkring 450.000 mennesker i Mari El, en republik inden for Den Russiske Føderation. Det tales af Mari-folket, som er efterkommere af en gammel finsk-ugrisk befolkning, der begyndte at migrere til området fra Central-og Nordeuropa omkring 3000 F.kr. Den tidligste skriftlige optegnelse om Mari-sproget dukkede op i 1243, da Storhertug Georgi Vsevolodovich af Vladimir grundlagde bosættelsen Yuriev (nu kendt som Yaroslavl). Sproget har to forskellige dialekter – Hill Mari og eng Mari – som adskiller sig med hensyn til udtale, grammatik og ordforråd. Gennem sin historie har Mari-sproget lånt ord fra andre sprog som tatarisk, russisk og tysk. I det 19.århundrede begyndte sproget at blive skrevet i det kyrilliske alfabet, og i sovjetperioden blev det aktivt fremmet som et litterært sprog og brugt i uddannelse og officielle dokumenter. I de senere år er der gjort en indsats for at genoplive sproget, især gennem brug af digital teknologi.

Hvem er de 5 bedste mennesker, der har bidraget mest til Mari-sproget?

1. Han er en tosproget Mari-taler og lingvist fra San Lucas. Han er anerkendt for sit arbejde med forskning, dokumentation og genoplivning af Mari-sproget.
2. Heber Osvaldo Honorio Santiago-han er pædagog og Mari-sprogtolk fra Guerrero. Han er grundlægger af Mari sprogskolen i Atoyac.
3. Don Benito Garc Pingsta s Pingstmano-han er en Mari sproglærer og direktør for Center for interkulturel uddannelse i Guerrero, Meksiko. Hans arbejde var medvirkende til at udvikle den første pensum i Mari-sproget rettet mod grundskoleelever.
4. C pungsar A. var Pungsn-han er en antropolog, der har gjort vigtigt arbejde med at forske og dokumentere Mari-sproget. I 2009 udgav han den første Mari-grammatikbog, gram Datingtica mari: principios y uso del idioma, med Instituto Nacional de Lenguas ind Preggenas.
5. Juventina Valensuela-hun er Pædagog fra Guerrero. Hun er direktør og medstifter af det tosprogede uddannelsescenter “Urimareye” (“lysets sted”), som fungerer som et Mari-sprog restaurering center for børn i Guerrero, Meksico.

Hvordan er strukturen i Mari-sproget?

Mari-sproget er et uralsk sprog, der tales af Mari-folket, der bor i Mari El-republikken i Rusland og dele af tilstødende regioner. Den har tre hoveddialekter: eng, bakke og Bjerg. Dens syntaks er hovedsagelig agglutinativ, med nogle inflektionelle elementer. Ord dannes ved at kombinere en rod og suffikser, hvilket giver den en rig og kompleks morfologi. Mari-sproget bruger også reduplikation til at lægge vægt på og til at danne ord med flere betydninger. Der er også en ordliste med verb-slut, hvilket betyder, at subjektet, objektet og verbet vises i slutningen af en sætning.

Hvordan lærer man Mari-sproget på den mest korrekte måde?

1. Køb en sprogstudievejledning, der fokuserer på Mari-sproget, såsom Routledge-kurset i moderne Mari-sprog af Kenneth E. Croft.
2. Find en indfødt taler af Mari, som du kan øve dig på at tale med.
3. Deltag i en Mari sprogklasse eller et kursus, der tilbydes i dit område.
4. Brug online ressourcer til at øve dine Mari-sprogfærdigheder, såsom hjemmesider, lyd-og videooptagelser og interaktive sprogapps.
5. Gør dig bekendt med Mari-folks kulturelle skikke og traditioner for yderligere at berige din sprogindlæring.
6. Lyt til Mari-musik og se Mari-film for at vænne sig til den måde, sproget lyder på.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir