O Srpskom Jeziku

U kojim zemljama se govori srpski jezik?

Srpski je službeni jezik u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i na Kosovu. Njime govore i manjinske grupe unutar Hrvatske, Bugarske, Mađarske, Rumunije i republike Sjeverne Makedonije.

Kakva je istorija srpskog jezika?

Razvoj srpskog jezika može se pratiti unazad najmanje do 8. veka, kada je počeo da nastaje kao poseban jezik nakon pada Vizantijskog carstva u 7.veku. Najraniji poznati primer srpskog pisanja datira iz 13. veka, iako se veliki deo onoga što se danas smatra modernim srpskim već razvio do tada. U srednjem veku Srbija je bila dom raznih dijalekata, od kojih su svaki govorile različite frakcije unutar zemlje, ali je razvoj književnosti Srbije u 15.i 16. veku pomogao da se dijalekti spoje i standardizuju jezik.
Tokom osmanske vladavine od 14.do 19. vijeka, Srpski je bio pod velikim uticajem Otomanskog turskog jezika, koji je ostavio traga na jeziku u smislu vokabulara i gramatike. To je trajalo u mnogim oblastima do danas, posebno na jugu i istoku Srbije.
U 19.veku su preduzete dalje književne reforme, a Srpski jezik je standardizovan po štokavskom dijalektu, koji se koristi za većinu pisanih i govornih tekstova u zemlji danas. Od tada je jezik pod jakim uticajem drugih jezika, prvenstveno engleskog, što ga čini zanimljivim hibridom.

Ko su top 5 ljudi koji su najviše doprineli srpskom jeziku?

1. Vuk Stefanović Karadžić (1787-1864): poznat kao “otac moderne srpske književnosti”, bio je ključna ličnost u standardizaciji Srpske pravopisa i gramatike i stvaranju srpskog rečnika.
2. Dositej Obradović (1739-1811): pisac koji je oblikovao srpsku književnost i obrazovanje, njegova dela su u velikoj meri doprinela rastu srpske kulture, jezika i obrazovanja.
3. Petar II Petrović Njegoš (1813-1851): srpski knez-biskup i pjesnik, glavna je ličnost srpske književne istorije. Najpoznatiji je po svojoj epskoj pjesmi “planinski vijenac” iz 1837.godine, koja je promovirala Narodnooslobodilački pokret.
4. Jovan Sterija Popović (1806-1856): dramaturg, njegovi radovi pomogli su u oblikovanju modernog srpskog pozorišta i jezika. Prepoznat je kao veliki uticaj na razvoj srpskog jezika.
5. Stefan Mitrov Ljubiša (1824-1878): vodeći srpski dramski pisac, njegov rad je zaslužan za pomoć u postavljanju standarda za srpski jezik. Njegove drame su poznate po svojim komičnim elementima, kao i po suptilnoj društvenoj kritici.

Kakva je struktura srpskog jezika?

Struktura srpskog jezika je u suštini kombinacija slovenskog i Balkanskog jezika. To je flektivni jezik sa dva roda (muški, ženski i srednji), tri broja (jednina, dvojna i množina) i sedam padeža (nominativ, akuzativ, genitiv, dativ, vokativ, instrumental i lokativ). Takođe ima redoslijed riječi subjekt-glagol-objekt.

Kako naučiti srpski jezik na najispravniji način?

1. Pohađajte časove jezika: jedan od najefikasnijih načina za učenje bilo kojeg novog jezika je pohađanje časa ili kursa. Ovo može biti odlična prilika da naučite srpsku gramatiku i izgovor u strukturiranom okruženju, sa kvalifikovanim nastavnikom koji će vam pomoći.
2. Gledajte srpske filmove i TV emisije: gledanje srpske televizije i filmova odličan je način da se upoznate s jezikom i pokupite neke korisne fraze i idiome.
3. Pronađite partnera za razmjenu jezika: ako pohađanje časova jezika nije opcija za vas, onda pronalaženje partnera za razmjenu jezika može biti odličan način za brzo učenje. Pobrinite se da se oboje slažete sa jezikom na koji želite da se fokusirate tokom razgovora i vežbanja.
4. Koristite online resurse: postoji mnogo korisnih online resursa koji će vam pomoći da naučite srpski, kao što su web stranice, aplikacije, podcasti i video zapisi. Pokušajte ih koristiti da dopunite svoje druge aktivnosti učenja jezika.
5. Govorite Srpski sa izvornim govornicima: najbolji način da poboljšate svoj Srpski je da vežbate sa izvornim govornicima. Pridružite se lokalnoj grupi ili pronađite mogućnosti na mreži za razgovor s izvornim govornicima. To će vam pomoći da poboljšate izgovor, povjerenje i razumijevanje jezika.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir