O Ukrajinskom Jeziku

U kojim zemljama se govori ukrajinski jezik?

Ukrajinski jezik se govori prvenstveno u Ukrajini i dijelovima Rusije, Bjelorusije, Moldavije, Poljske, Slovačke, Mađarske, Rumunije i Bugarske. Takođe se koristi kao manjinski jezik u Kazahstanu, Srbiji, Grčkoj i Hrvatskoj.

Kakva je istorija ukrajinskog jezika?

Ukrajinski jezik ima dugu i složenu istoriju razvoja. To je Istočnoslovenski jezik, koji pripada istoj porodici kao i ruski i bjeloruski. U Ukrajini se govori od 11.veka. Veći dio svoje istorije bio je dio crkvenoslovenskog jezika, korišten u vjerskoj literaturi i spisima. Tokom većeg dela 16.-19. veka, nastavio se posmatrati kao dijalekt ruskog, uprkos nekim posebnim karakteristikama.
Tek u 19.veku Ukrajinski je počeo da dobija priznanje kao poseban jezik, kao deo književnog preporoda u Ukrajini. Osnova modernog ukrajinskog jezika uspostavljena je u to vrijeme. Krajem 19.vijeka Ukrajinski je postao jezik većine stanovništva Ukrajine.
1917. Ukrajina je proglasila nezavisnost od Rusije i usvojila ukrajinski kao službeni državni jezik. Ovo je započelo period intenzivne standardizacije i razvoja jezika, a objavljeni su brojni rječnici, gramatike i obrazovni materijali kako bi se promovirala njegova upotreba.
Od svoje nezavisnosti 1991.godine, Ukrajinski je doživio još veći preporod. Postao je službeni jezik nacije, široko se uči u školama i koristi u svim oblicima javne komunikacije. Uprkos prisustvu ruskog u nekim oblastima zemlje, ukrajinski ostaje primarni jezik Ukrajine.

Ko su top 5 ljudi koji su najviše doprinijeli ukrajinskom jeziku?

1. Ivan Kotlyarevsky (1769-1838): smatra se osnivačem moderne ukrajinske književnosti, Kotlyarevsky je napisao prvu Nacionalnu epsku pjesmu na ukrajinskom jeziku, Eneyida. Njegovi radovi pomogli su popularizaciji i standardizaciji jezika.
2. Taras Ševčenko (1814-1861): vodeća ličnost ukrajinske književnosti i umetnosti, Ševčenko se ponekad naziva “ocem ukrajinskog jezika”. Bio je vatreni pristalica upotrebe ukrajinskog u književnosti i kulturi i napisao je niz pjesama i romana na jeziku.
3. Ivan Franko (1856-1916): uticajni pisac i pesnik, Franko je napisao neka od najranijih dela moderne ukrajinske književnosti. Osnovao je i Nacionalni univerzitet Ivan Franko u Lavovu, koji je razvio revolucionarne obrazovne metode naglašavajući važnost ukrajinskog jezika.
4. Volodymyr Vernadsky (1863-1945): eminentni istoričar, filozof i geolog, Vernadsky je bio ključni lider u razvoju moderne ukrajinske kulture. Bio je jedan od osnivača Ševčenkovog Naučnog društva i napisao je brojne knjige i eseje o ukrajinskim temama na jeziku.
5. Oleksandr Oles (1884-1962): istaknuti lingvista i filolog, Oles je bio glavna snaga razvoja moderne ukrajinske gramatike. Bio je autor nekoliko velikih radova na jeziku, uključujući ukrajinski jezik za osnovne škole, i bio je uticajan član ukrajinske akademije nauka.

Kakva je struktura ukrajinskog jezika?

Ukrajinski jezik je slovenski jezik koji se govori prvenstveno u Ukrajini, gdje je službeni jezik. Usko je povezan sa bjeloruskim, poljskim i ruskim i drugim slavenskim jezicima. Ima svoje pismo izvedeno iz ćirilice, a gramatika mu je slična gramatici drugih slavenskih jezika, s imenicama, pridjevima, glagolima i prilozima koji imaju različite deklinacije i konjugacije. Redoslijed riječi je općenito subjekt-glagol-objekat, ali je prilično fleksibilan i može varirati ovisno o naglasku govornika.

Kako naučiti ukrajinski jezik na najispravniji način?

1. Pronađite dobar kurs jezika: počnite tako što ćete pronaći dobar kurs jezika koji se fokusira na ukrajinski jezik. Potražite nešto što je sveobuhvatno i uči vas i gramatici i vokabularu jezika.
2. Kupite dobre knjige za učenje jezika: knjige su jedan od najboljih resursa kada je u pitanju učenje jezika. Potražite knjige koje se fokusiraju na ukrajinski jezik ne samo u gramatici već i u kulturi, istoriji i idiomima.
3. Vježba!: Najbolji način za učenje jezika je da ga vježbate što je više moguće. Potražite priliku za razgovore sa izvornim govornicima, bilo na mreži ili u vašem području. Slušajte ukrajinski radio i gledajte ukrajinske filmove i TV emisije. To će vam pomoći da se bolje upoznate sa jezikom i brže ga savladate.
4. Korištenje aplikacija i web stranica: postoji mnogo aplikacija i web stranica koje vam mogu pomoći da poboljšate svoje vještine ukrajinskog jezika. Potražite online forume, blogove i web stranice koje se fokusiraju na učenje ukrajinskog jezika.
5. Uronite: jedan od najboljih načina za učenje jezika je putovanje i uranjanje u lokalnu kulturu i okoliš. Ako putovanje u Ukrajinu nije opcija za vas, pokušajte pronaći lokalnu grupu za sastanke ili program razmjene jezika.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir