За Езика Африканс

В кои държави се говори българският език?

Африканс се говори главно в Южна Африка и Намибия, с малки джобове от говорители в Ботсвана, Зимбабве, Замбия и Ангола. Говори се и от голяма част от населението в Австралия, САЩ, Германия и Холандия.

Каква е историята на африканския език?

Африканският език има дълга и сложна история. Това е южноафрикански език, който се е развил от холандски, говорен от заселници от холандската източноиндийска компания в това, което тогава е известно като холандската Капска колония. Тя има своите корени в 17-ти век, когато холандските заселници в Капската колония използват холандския като лингва франка. Той се е развил от диалектите на холандския, говорени от тези заселници, известни като Кейп Дъч. Също така има влияния от малайски, португалски, немски, френски, кой и банту езици.
Езикът първоначално е наричан “Кейп холандски “или”кухненски Холандски”. Официално е признат за независим език през 1925 г. Неговото развитие може да бъде разделено на два етапа: устна форма и писмена форма.
В началните етапи на своето развитие Африканс се свързва с нисък социален статус и се разглежда като знак за невежество. Това се променя с течение на времето и Африканс започва да се разглежда като език на равенството, особено когато е приет от движението срещу апартейда през 1960-те години.
Днес Африканс се говори от повече от 16 милиона души в Южна Африка и Намибия и е един от 11-те официални езика (както и незадължителен език) в Южна Африка. Извън Южна Африка, езикът се говори и в Австралия, САЩ и Белгия. Освен това езикът често се пише с латинската азбука, въпреки че някои писатели избират да използват традиционния Холандски правопис.

Кои са топ 5 на хората, които са допринесли най-много за езика африканс?

1. Ян Кристиан Смьотс( 1870-1950) е виден Южноафрикански държавник, който играе важна роля в развитието на африканската литература и популяризирането на езика във всички аспекти на живота.
2. С. дю тоа (1847-1911) е известен като бащата на африканс заради значителния му принос за установяването на езика като официален език в Южна Африка.
3. Д. ф. Малан (1874-1959): той е първият министър-председател на Южна Африка и официално признава африканс като официален език през 1925 г.
4. Т. Т.в. Мофокенг (1893-1973) е известен педагог, поет, писател и оратор, който помага за развитието и популяризирането на африканската литература.
5. К.П. Хугенхут (1902-1972): той е смятан за един от пионерите на африканската литература, тъй като пише поезия, пиеси, разкази и романи, които оказват силно влияние върху съвременната африканска литература.

Каква е структурата на езика африканс?

Африканският език има опростена и ясна структура. Той произлиза от нидерландския език и споделя много от неговите характеристики. Африканс няма граматичен род, използва само две глаголни времена и спира глаголи с основен набор от модели. Има и много малко интонации, като повечето от думите имат една форма за всички случаи и числа.

Как да научите езика на африканс по най-правилния начин?

1. Започнете, като се запознаете с основите на граматиката на африканс. Има много онлайн ресурси, които преподават въвеждащи уроци по граматика, или можете да закупите книги или други материали, които да ви помогнат да започнете.
2. Практикувайте уменията си за слушане, като гледате филми, телевизионни предавания и радио програми в Африка. Това може да ви помогне да научите повече думи и фрази, както и произношение.
3. Четете книги, вестници и списания, написани на африкански. Това ще ви помогне да научите повече за езика и да се чувствате комфортно с граматиката и произношението.
4. Присъединете се към група за разговори на африканс, за да можете да практикувате говорене с носители на езика. Това може да ви помогне да се чувствате по-уверени, когато говорите с други хора.
5. Използвайте флашкарти и приложения, които да ви помогнат да научите нови думи и фрази. Това е чудесен начин да допълните редовните си учебни сесии.
6. Посещавайте езикови курсове, ако е възможно. Вземането на структуриран клас може да бъде чудесен начин да разберете езика по-добре и да практикувате с други обучаеми.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir