За Езика Кхоса

В кои държави се говори Кхоса?

Кхоса се говори предимно в Южна Африка и в малка степен в Зимбабве.

Каква е историята на езика кхоса?

Кхоса е Нгуни банту от Нигер-Конго. Той е част от Южноафриканската езикова група, заедно със Зулу, Свати и ндебеле. Езикът Кхоса има древен произход, но официалното му име е дадено през 19 век от европейски мисионери. Смята се, че езикът Кхоса произхожда от източната Капска провинция в Южна Африка около 5 век. Кхоса също споделя корените си с други Нгуни езици, говорени в Южна Африка и Зимбабве, като Зулу и Свати.
Кхоса е силно повлиян от холандския език след въвеждането на африканс през 19 век, въпреки че е запазил голяма част от първоначалната си форма. Езикът Кхоса е бил използван от племето Кхоса преди те да бъдат колонизирани от европейците и е един от първите местни езици, които са признати за писмен език. Кхоса е имал значително влияние и върху други южноафрикански езици и днес е един от единадесетте официални езика на страната.

Кои са топ 5 на хората, които са допринесли най-много за езика кхоса?

1. Джон Тенго Джабаву: Южноафрикански интелектуалец и издател, който работи, за да направи литературата на кхоса достъпна за масите.
2. Нонци Мгквето: поетеса и активистка, която пише пиеси, подчертаващи женската култура и права.
3. Енох Сонтонга: композитор и поет, на когото се приписва написването на националния химн на Южна Африка, “Нкоси Сикелел”иАфрика”.
4. Сол Плаатие е един от основателите на Южноафриканския Национален конгрес (по-късно известен като Африкански национален конгрес) и първият чернокож южноафриканец, написал роман на английски, озаглавен Мухуди.
5. Манзини Цинцо: един от първите писатели на кхоса, които използват писмения език, за да записват истории, фолклор и песни.

Каква е структурата на езика кхоса?

Кхоса има доста последователна основна структура и се състои от шест отделни фонеми: съгласни, гласни, Дълги гласни, дифтонги, диптонги с у и кликвания. Езикът използва словоред подлог-глагол-обект, а по-голямата част от думите се формират чрез префиксация и суфиксация. Той също така има сложна система от класове по съществителни и вербално конюгиране.

Как да научите езика на кхоса по най-правилния начин?

1. Вземете си книга за кхоса и започнете да учите от нея. Има много добри ресурси там, като например научи себе си кхоса и основни Кхоса.
2. Намерете онлайн курс или урок по Кхоса. Има много безплатни онлайн курсове, които можете да вземете, като езикови курсове на Би Би Си, Бусу и езици на манго.
3. Сприятелете се с местните говорители на кхоса. Свързването с носители на езика е един от най-добрите начини да научите всеки език. Можете да използвате приложения като тандем или обмен на разговори, за да намерите носители на кхоса, с които да говорите.
4. Слушайте музика и гледайте филми за Кхоса. Слушането и Гледането е друг чудесен начин да научите език, особено когато става въпрос за произношение и разбиране на културния контекст.
5. Упражнявай се да говориш Кхоса. Най-добрият начин да научите език е да го практикувате. Потърсете срещи с Кхоса във вашия район или намерете приятел за онлайн разговор, с който да практикувате.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir