Om Det Irske Sprog

I hvilke lande tales Det Irske sprog?

Det Irske sprog tales primært i Irland. Det tales også i små lommer i Storbritannien, USA, Canada og andre lande over hele verden, hvor folk af irsk herkomst har bosat sig.

Hvad er historien om Det Irske sprog?

Det Irske sprog (Gaeilge) er et keltisk sprog og et af de ældste og mest talte sprog i Europa med en skriftlig historie på mere end 2.500 år. Det er et officielt sprog i Republikken Irland og tales af omkring 1,8 millioner talere i Irland, med yderligere 80.000 i USA, Storbritannien og Canada og mindre tal i andre lande.
De tidligste kendte eksempler på skriftlig irsk stammer fra omkring det 4.århundrede e. kr., og der findes beviser for gammel irsk fra det 6. århundrede. Den tidligste registrerede form for irsk er attesteret i de gamle irske juridiske tekster, Brehon-lovene, som blev udarbejdet i det 7.og 8. århundrede e. kr. Dette sprog begyndte imidlertid at blive erstattet af Mellemirsk i det 11.århundrede.
Moderne irsk udviklede sig fra Mellemirsk og er generelt opdelt i to dialekter: Munster (en Mhumhain) og Connacht (Connachta). I det 19.århundrede var irsk blevet et mindretalssprog i de fleste dele af landet, men Irsksprogede aktivister øgede sin profil gennem den gæliske genoplivning i slutningen af det 19. og begyndelsen af det 20. århundrede. Denne periode oplevede irsk-sproget litteratur blomstre og en større interesse i at lære og tale sproget.
Siden da er antallet af højttalere støt vokset med etableringen af radio-og tv-stationer, der udsender på irsk, indførelsen af Det Irske sprog som et emne i grundskolen og gymnasiet og en genoplivning af interessen for irsk Sprog og kultur i de senere år.

Hvem er de top 5 mennesker, der har bidraget mest til Det Irske sprog?

1. Douglas Hyde (1860-1949): han var en af grundlæggerne af den gæliske liga i 1893 og arbejdede utrætteligt for at fremme Det Irske sprog og skrev en række bøger om emnet.
2. Se pallingn Palling L Palling (1910-1985): han var en digter og lærd, der skrev meget om litteratur og Det Irske sprog, samt at være en af de førende figurer i bevarelse og fremme af sproget.
3. M melingire mhac an tSaoi (1920-2018): hun var en irsk digter og forfatter, der skrev sine værker på irsk. Hendes mest berømte digt hedder” Ceo Dra Prædikochta “(“Mystery Mist”).
4. P platdraig Mac Piarais (1879-1916): han var en af Irlands førende politiske krigere og var også en stærk fortaler for Det Irske sprog. Han inspirerede den irske revolution i påsken 1916 og havde en stærk tro på det irske folks evne til at genvinde deres sprog.
5. Brian Plating cu Platingv (født 1939): han er en irsk politiker, der har fungeret som Minister for samfunds -, landdistrikts-og Gaeltacht-anliggender fra 1997-2011. Han har bidraget væsentligt til genoplivningen af Det Irske sprog ved at indføre initiativer som Gaeltacht-loven og den 20-årige strategi for Det Irske sprog.

Hvordan er strukturen i Det Irske sprog?

Det Irske sprog (også kendt som gælisk eller irsk gælisk) er et keltisk sprog, der bruger en række dialekter. Det er struktureret omkring verb-subjekt-objekt rækkefølge, og har ingen inflektionel morfologi. Sproget er hovedsagelig stavelse, hvor der lægges vægt på den indledende stavelse i hvert ord. En bred vifte af verbale og nominelle former bruges til at udtrykke både enkle og komplekse ideer.

Hvordan lærer man det irske sprog på den mest korrekte måde?

1. Fordyb dig i sproget. Lyt til irsk radio og se irske tv-programmer for at blive fortrolig med sproget og dets udtale.
2. Lær det grundlæggende. Start med at lære nogle af Det Irske sprogs mest almindelige ord, sætninger og grammatikregler. De fleste indledende klasser eller bøger vil omfatte disse.
3. Øv dig med indfødte talere. Gå til irske klasser, møde mennesker, der taler sproget, og øv dig i at tale med dem. Du kan også finde online diskussionsfora eller chatrum, hvor du kan tale med indfødte Irsktalende.
4. Læs og lyt til bøger, aviser og blade. At læse bøger og lytte til lydbøger på irsk kan hjælpe dig med at høre, hvordan sproget skal lyde.
5. Udvikle din kærlighed til irsk kultur. At lære sproget er lettere, hvis du også fordyber dig i kulturen. Se irske film, læse irsk litteratur og udforske irsk musik for at få en forståelse af irsk kultur.
6. Stop aldrig med at øve. Til sidst skal du øve hver dag, så du ikke glemmer, hvad du har lært. Jo mere du træner, jo bedre bliver du!


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir