O Jidiš Jeziku

U kojim zemljama se govori jidiš jezik?

Jidiš se prvenstveno govori u jevrejskim zajednicama u Sjedinjenim Državama, Izraelu, Rusiji, Bjelorusiji, Ukrajini, Poljskoj i Mađarskoj. Govori ga i manji broj Jevreja u Francuskoj, Argentini, Australiji, Južnoj Africi, Kanadi i drugim zemljama.

Kakva je istorija jidiš jezika?

Jidiš je jezik koji ima svoje korijene u srednjem visokom njemačkom i širom svijeta govore Aškenazijski Jevreji. Služio je kao primarni jezik Jevreja Aškenaza od svog formiranja u 9.veku, kada su Jevrejske zajednice cvetale u današnjoj Nemačkoj i severnoj Francuskoj. To je mješavina nekoliko jezika, uključujući hebrejski i aramejski, kao i slavenske, romanske i srednjonjemačke dijalekte.
Jidiš je prvi put postao popularan među evropskim Jevrejima oko 12.stoljeća, kada se počeo koristiti kao prvenstveno govorni jezik, a ne tradicionalni pisani oblik. To je bilo zbog lokacije jevrejske populacije, koje su često bile geografski odvojene jedna od druge i na taj način razvile različite dijalekte tokom vremena. Tokom 15.i 16. stoljeća, Jidiš proširila široko širom Evrope, postaje lingua franca među evropskim Jevrejima.
Jidiš je također bio pod velikim utjecajem lokalnih jezika u kojima su živjeli Jevreji, tako da su se različiti dijalekti razvili širom Evrope, Afrike i Amerike. Uprkos unutrašnje razlike, dijalekata jidiš dijele zajedničku gramatiku, sintaksa i standardni vokabular, sa nekim dijalektima snažniji pod uticajem hebrejski, a drugi više nedavno naišao jezika.
U 19.veku književnost na jidišu je cvetala i mnoge knjige i časopisi su objavljeni na jeziku. Međutim, porast antisemitizma, raseljavanje mnogih Jevreja nakon Drugog svjetskog rata i usvajanje engleskog kao dominantnog jezika u Sjedinjenim Državama dovelo je do pada jidiša kao govornog jezika. Danas još uvijek postoje milioni govornika jidiša širom svijeta, uglavnom u Sjevernoj Americi i Izraelu, iako se jezik više ne koristi tako široko kao što je nekada bio.

Ko su top 5 ljudi koji su najviše doprinijeli jidiš jezik?

1. Eliezer Ben-Yehuda (1858-1922): Ben-Yehuda je zaslužan za oživljavanje hebrejskog jezika, što je i učinio uvođenjem mnogih jidiš riječi na hebrejski. Takođe je bio prvi koji je sastavio sveobuhvatan rečnik modernog hebrejskog i pisao članke i knjige o jeziku.
2. Sholem Aleichem (1859-1916): Aleichem je bio poznati jidiš pisac koji je pisao o životima Jevreja u Istočnoj Evropi. Njegova djela, uključujući mljekara Tevyea, pomogla su popularizirati i proširiti jidiš po cijelom svijetu.
3. Chaim Grade (1910-1982): Grade je bio priznati jidiš romanopisac i pjesnik. Njegova djela, koja bilježe borbe jevrejskog života, naširoko se smatraju jednom od najboljih literature na jidiš jeziku.
4. Max Weinreich (1894-1969): lingvista, profesor i osnivač i direktor Yivo Instituta za Jevrejska istraživanja u Vilniusu, Litvanija, Weinreich je svoj životni rad posvetio proučavanju i promociji jidiša.
5. Itzik Manger (1900-1969): Manger je bio jidiš pesnik i jedan od najvećih pisaca 20th veka. Imao je veliki uticaj na oživljavanje i modernizaciju jezika.

Kakva je struktura jidiš jezika?

Struktura Jidiš je skoro identična da njemačkog. Sastoji se od riječi, fraza i rečenica konstruiranih redoslijedom subjekt-glagol-objekt. Jidiš ima tendenciju da bude sažetiji od njemačkog, koristeći manje članaka, prijedloga i podređenih veznika. Jidiš nema isti sistem glagolskih konjugacija kao Njemački, a neka glagolska vremena se razlikuju od onih u njemačkom. Jidiš također ima nekoliko dodatnih čestica i drugih elemenata koji se ne nalaze na njemačkom jeziku.

Kako naučiti jidiš jezik na najispravniji način?

Najbolji način za učenje jidiša je uranjanje u jezik. To znači slušanje jidiš razgovora, čitanje jidiš knjiga i novina, i gledanje jidiš filmova i televizijskih emisija. Također možete pohađati čas jidiša u lokalnom društvenom centru, univerzitetu ili na mreži. Vježbajte govor s izvornim govornicima kako biste se navikli na izgovor i gramatiku. Konačno, držite rječnik na jidiš-engleskom i glagolske tabele pri ruci da vam pomognu oko bilo kakvih pitanja koja imate.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir