O Maratskom Jeziku

U kojim zemljama se govori maratski jezik?

Marathi se govori prvenstveno u Indiji, gdje je službeni jezik države Maharaštra, kao I Goa, Dadra i Nagar Haveli, Daman i Diu, Karnataka, Telangana, Gujarat i Chhattisgarh. Takođe ima značajan broj govornika u susjednim državama Madhya Pradesh, Andhra Pradesh i Kerala, kao i u dijelovima Karnatake, Tamil Nadu i Abu Dabija. Marathi govori i Maratska dijaspora širom svijeta, posebno u Sjedinjenim Državama, Kanadi, Izraelu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Australiji, Singapuru, Novom Zelandu, Južnoj Africi, Saudijskoj Arabiji, Kataru i Omanu.

Kakva je istorija Maratskog jezika?

Maratski jezik ima dugu, bogatu istoriju. Nastao je u jugozapadnoj indijskoj državi Maharaštra u 10.veku nove ere i jedan je od najranijih potvrđenih Prakritskih jezika. Najraniji natpisi napisani na Marathiju datiraju iz 9.vijeka nove ere. Do 13.veka, marati je postao dominantan jezik u regionu.
Za vrijeme vladavine Maratskog carstva od 17.do 19. vijeka, marati je bio službeni jezik uprave. Tokom kolonijalnog perioda, Marathi je počeo da stiče i prestiž i popularnost među obrazovanom javnošću, postajući jezik književnosti, poezije i novinarstva. Zatim se proširio izvan Maharaštre širom Indije, sa preko 70 miliona govornika danas. Marati je trenutno priznat kao službeni jezik od strane indijske vlade.

Ko su top 5 ljudi koji su najviše doprinijeli Maratskom jeziku?

1. Mahatma Jyotirao Phule
2. Vinayak Damodar Savarkar
3. Balshastri Jambhekar
4. Vishnushastri Chiplunkar
5. Nagnath S. Inamdar

Kakva je struktura Maratskog jezika?

Marathi je član Indoarijske jezičke porodice, usko povezan s drugim jezicima poput Hindskog, Gudžaratskog i sanskrita. Napisana je devanagarijevim pismom i ima složen sistem morfologije i sintakse koji je sličan drugim indijskim jezicima. Marathi prati redoslijed riječi subjekt-objekt-glagol (SOV) i koristi postpozicije, a ne prijedloge. Jezik takođe ima mnogo različitih glagolskih vremena, raspoloženja i glasova, sa aktivnom/pasivnom razlikovanjem.

Kako naučiti maratski jezik na najispravniji način?

1. Idite na časove Maratija. Mnoge škole jezika nude časove Marathija ili možete pronaći online tutora koji vam može pomoći da vježbate svoje vještine.
2. Posjetite zemlju koja govori Marathi. Ako imate resurse, svakako posjetite zemlju u kojoj se govori marati kako biste mogli direktno biti izloženi jeziku i njegovim izvornim govornicima.
3. Slušajte marati radio i gledajte Marathi televiziju. Ovo će vas izložiti različitim akcentima i stilovima govora kako biste mogli prirodno naučiti jezik.
4. Čitajte marati knjige. Na Marathiju je dostupno mnogo knjiga koje možete koristiti da proširite svoj rječnik i upoznate se s gramatikom i sintaksom jezika.
5. Steći marati prijatelje. Jedan od najboljih načina za učenje bilo kojeg jezika je sticanje novih prijatelja kojima je maternji jezik taj jezik. Povežite se sa zajednicama koje govore Marathi, kako na mreži tako i lično, kako biste vježbali i razvijali svoje vještine.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir