O Slovačkom Jeziku

U kojim zemljama se govori slovački jezik?

Slovački jezik se prvenstveno govori u Slovačkoj, ali se može naći i u drugim zemljama, uključujući Austriju, Češku, Mađarsku, Poljsku, Srbiju i Ukrajinu.

Kakva je istorija slovačkog jezika?

Slovački je zapadnoslovenski jezik i ima svoje korene u Praslovenskom, koji datira iz 5.veka nove ere. Tokom ranog srednjeg vijeka, slovački je počeo da se razvija u svoj poseban jezik i bio je pod velikim uticajem latinskih, čeških i njemačkih dijalekata. Do 11.vijeka Staroslavenski je postao lingua franca Slovačke i ostao je takav sve do 19. vijeka. Sredinom 1800-ih počela je dalja standardizacija Slovačke i uspostavljena jedinstvena gramatika i pravopis. Anton Bernolák je 1843. objavio kodificiranu verziju jezika, koja je kasnije postala poznata kao Bernolákov Standard. Ovaj standard je ažuriran i revidiran nekoliko puta tokom 19.vijeka, što je na kraju dovelo do modernog slovačkog koji se danas koristi.

Ko su top 5 ljudi koji su najviše doprinijeli slovačkom jeziku?

1. Ľudovít Štúr (1815-1856): slovački lingvista, pisac i političar koji je bio važna ličnost tokom nacionalnog preporoda Slovačke u 19.veku. Razvio je prvi standard slovačkog jezika poznat kao Jezikududovít Štúr.
2. Pavol Dobšinský (1827-1885): slovački pesnik, dramaturg i prozni pisac čija su dela odigrala ključnu ulogu u razvoju savremenog slovačkog književnog jezika.
3. Jozef Miloslav Hurban (1817-1886): slovački pisac, pjesnik i izdavač koji je bio rani zagovornik slovačkog nacionalnog identiteta. Njegova djela, uključujući poeziju i istorijske romane, pomogla su u oblikovanju razvoja modernog slovačkog jezika.
4. Anton Bernolák (1762-1813): slovački filolog i svećenik koji je uspostavio prvi kodificirani oblik modernog slovačkog, koji je nazvao Bernolákov jezik.
5. Martin Hattala (1910-1996): slovački lingvista i leksikograf koji je napisao prvi slovački rečnik i takođe opširno pisao o Slovačkoj gramatici i formiranju reči.

Kakva je struktura slovačkog jezika?

Struktura slovačkog je u velikoj mjeri zasnovana na strukturi drugih slovenskih jezika, kao što su češki i ruski. Prati sintaksu subjekt-glagol-objekt i ima složen sistem deklinacije imenica, konjugacije glagola i označavanja padeža. To je flektivni jezik, sa sedam padeža i dva spola. Slovački takođe ima različite verbalne aspekte, kao i dva vremena (sadašnje i prošlo). Kao i kod drugih slovenskih jezika, različiti gramatički oblici riječi izvedeni su iz jednog korijena.

Kako naučiti slovački jezik na najispravniji način?

1. Kupite slovački udžbenik i radnu svesku. Ovo će biti vaš primarni izvor vokabulara, gramatike i kulture.
2. Iskoristite online resurse. YouTube ima mnogo besplatnih video zapisa koji uče slovački dostupni su besplatno. Postoji i mnogo web stranica koje pružaju vježbe i druge materijale za učenje.
3. Razmislite o pohađanju časova. Ako ozbiljno razmišljate o učenju jezika, najbolji način da istinski razumijete lokalne idiome je redovan kontakt s izvornim govornikom koji vam može pružiti povratnu informaciju i voditi vas kroz proces.
4. Vježbajte što je više moguće. Možete vježbati govor i slušanje tako što ćete razgovarati s izvornim govornicima ili pronaći partnera za razmjenu jezika. Upotrijebite filmove, TV emisije i pjesme na slovačkom jeziku da poboljšate svoje vještine čitanja i slušanja.
5. Uronite u kulturu. Pokušajte naučiti o Slovačkom svakodnevnom životu, tradiciji, praznicima i još mnogo toga. To će vam pomoći da bolje razumijete sleng i lokalne fraze.
6. Ne odustaj. Učenje drugog jezika nije lak zadatak, ali se može obaviti. Postavite realne ciljeve i pridržavajte ih se. Ako se nađete frustrirani, napravite pauzu i vratite se kasnije.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir