O Svahili Jeziku

U kojim zemljama se govori svahili jezik?

Svahili se govori u Keniji, Tanzaniji, Ugandi, Ruandi, Burundiju, Demokratskoj Republici Kongo, Malaviju, Mozambiku i Komorima. Također se široko govori u dijelovima Somalije, Etiopije, Zambije, Južne Afrike i Zimbabvea.

Kakva je istorija svahili jezika?

Svahili jezik je Bantu jezik iz porodice jezika Niger-Kongo. Govori se prvenstveno na istočnoafričkoj obali, a njegov najraniji zapis datira oko 800.godine nove ere. Razvio se iz mješavine autohtonih afričkih jezika u kombinaciji s perzijskim, arapskim i kasnije engleskim utjecajima. Ova mješavina jezika stvorila je književni jezik poznat kao Kiswahili ili svahili.
Prvobitno su svahili koristili trgovci koji su putovali istočnoafričkom obalom. Jezik su usvojile obalne zajednice i proširile se od luka Istočne Afrike do zaleđa. U 19.veku postao je službeni jezik sultanata Zanzibar.
Zbog kolonijalizma, Svahili su se počeli koristiti u većem dijelu današnje Tanzanije, Kenije, Ugande, Ruande, Burundija i dijelova Konga. Danas je to jedan od najrasprostranjenijih jezika u Africi i dio službenog jezika mnogih afričkih zemalja.

Ko su top 5 ljudi koji su najviše doprinijeli svahili jeziku?

1. Edward Steere (1828-1902): engleski kršćanski misionar koji je sastavio prvi svahili rječnik.
2. Ernest Alfred Wallis Budge (1857-1934): engleski egiptolog i prevodilac Biblije na svahili.
3. Ismail Juma Mziray (1862-1939): jedan od stubova moderne svahili književnosti, bio je odgovoran za dovođenje jezika na svjetsku scenu.
4. Tilman Jabavu (1872-1960): Južnoafrički pedagog i svahili učenjak odgovoran za promovisanje upotrebe Svahilija kao jezika nastave u Istočnoj Africi.
5. Japhet Kahigi (1884-1958): pionir svahili lingvistike, pjesnik i autor, koji je zaslužan za stvaranje takozvanog “standardnog” Svahilija.

Kakva je struktura svahili jezika?

Svahili jezik je aglutinativni jezik, što znači da se većina riječi formira kombinacijom malih jedinica značenja. Ima redoslijed riječi subjekt-glagol-objekt i uglavnom je zasnovan na samoglasnicima s nekoliko suglasnika. Takođe je veoma pro-drop, što znači da se subjekti i objekti mogu izostaviti ako se podrazumevaju.

Kako naučiti svahili jezik na najispravniji način?

1. Pronađite kvalificiranog učitelja ili učitelja jezika na svahiliju. Rad sa iskusnim govornikom na svahiliju najbolji je način za učenje jezika jer osigurava da primate tačne informacije direktno od izvornog govornika. Ako nastavnik jezika ili tutor nije dostupan, potražite dobar online kurs ili video tutorijale.
2. Uronite u svahili. Što više čujete i čitate jezik, to ga bolje razumete i na kraju možete da komunicirate na njemu. Slušajte svahili muziku, gledajte svahili filmove i televizijske emisije i čitajte svahili knjige i novine.
3. Naučite rječnik. Učenje osnovnih riječi i fraza pomoći će vam da razumijete jezik i podržite svoje razgovore. Počnite s lakim svakodnevnim riječima i frazama i postepeno prelazite na složenije teme.
4. Vježbajte govoriti što je više moguće. Važno je vježbati govor jezika sa izvornim govornicima ili drugim učenicima. Možete se pridružiti jezičkoj grupi, učestvovati u razmjeni jezika ili vježbati s tutorom.
5. Pratite svoj napredak. Pratite ono što ste do sada naučili, koje teme je potrebna dalja praksa i koliki ste napredak postigli. To će vam pomoći da ostanete motivirani i dati vam bolje razumijevanje onoga na čemu morate raditi.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir