Om Cebuano-Sproget

I hvilke lande tales Cebuano-sproget?

Cebuano tales på Filippinerne, især på øen Cebu og Bohol. Det tales også i dele af Indonesien, Malaysia, Guam og Palau.

Hvad er historien om Cebuano-sproget?

Cebuano-sproget er en undergruppe af visayanske sprog, en del af den Malayo-polynesiske sprogfamilie. Det tales i Visayan og Mindanao-regionerne i Filippinerne. Sproget begyndte at udvikle sig i området Cebu, deraf navnet, i det 16.århundrede som følge af spansk kolonisering og tilstrømningen af indvandrere fra Borneo. I den periode var spansk det officielle sprog i området, og Cebuano udviklede sig som lokalbefolkningens sprog.
I det 19.århundrede blev Cebuano anerkendt som et vigtigt sprog i Visayan-regionen, da det blev brugt bredt i litteratur, uddannelse og politik. I den amerikanske periode blev Cebuano i stigende grad brugt i massemedierne, og i 1920 ‘ erne blev der udsendt radioprogrammer på Cebuano. I 1930 ‘ erne blev der udviklet flere ortografier til sproget, hvoraf nogle stadig bruges i dag.
I dag er Cebuano et af de mest talte sprog på Filippinerne, med næsten tyve millioner talere. Det er lingua franca i Visayas og Mindanao-regionerne og bruges som andet sprog i mange dele af landet.

Hvem er de 5 bedste mennesker, der har bidraget mest til Cebuano-sproget?

1. Resil Mojares-Cebuano forfatter og historiker, der er almindeligt anset for at være den mest fremtrædende af alle Cebuano forfattere og lærde
2. Leoncio deriada-Filippinsk digter, romanforfatter og dramatiker, der er kendt som far til Cebuano litteratur.
3. Ursula K. Le Guin-amerikansk forfatter, der skrev den første science fiction roman på Cebuano-sproget
4. Fernando Lumbera-Cebuano redaktør, litteraturkritiker og essayist, som var en af de mest indflydelsesrige figurer i udviklingen af Cebuano sprog og litteratur.
5. Germaine Andes-cebuano Oversætter og lærer, der var den første til at så frøene til Cebuano-sproget ved at skrive og udgive Cebuano-bøger til børn.

Hvordan er strukturen i Cebuano-sproget?

Cebuano er et austronesisk sprog, der tales af mere end 20 millioner mennesker på øerne Visayas og Mindanao i Filippinerne. Cebuano har en subjekt-verb-objekt (SVO) ordliste, med navneord bøjet for tal og case. Ord er konjugeret for aspekt, stemning, tidsform og person. Ordrækkefølgen kan variere afhængigt af sætningens fokus og vægt. Sproget har også tre grundlæggende ordklasser: navneord, verber og adjektiver. Andre dele af talen, såsom adverber, pronomen og interjektioner, bruges også på Cebuano.

Hvordan lærer man Cebuano-sproget på den mest korrekte måde?

1. Køb en god lærebog eller ressource på Cebuano-sprog. Der er nogle gode bøger på markedet, der kan hjælpe dig med at lære Cebuano, såsom “Cebuano for begyndere” og “Cebuano in a Flash”.
2. Find en Cebuano-talende ven eller klassekammerat. Den bedste måde at lære ethvert sprog på er ved at tale det. Hvis du kender nogen, der taler Cebuano, skal du drage fordel af muligheden for at øve sproget med dem.
3. Lyt til Cebuano radiostationer og se Cebuano film. Dette er en fantastisk måde at få eksponering for, hvordan sproget lyder, og hvordan det bruges i samtale.
4. Deltag i online Cebuano fora og chatrooms. Interaktion med indfødte talere online er den bedste måde at øve på at bruge sproget på en samtale måde.
5. Deltag i en Cebuano-klasse på en lokal skole eller samfundsorganisation. Hvis der er en klasse tilgængelig i dit område, vil det at deltage i det give dig fordelen ved at lære med en kvalificeret lærer og i en gruppeindstilling.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir