Om Yakut-Sproget

I hvilke lande tales Yakut-sproget?

Yakut-sproget tales i Rusland, Kina og Mongoliet.

Hvad er Yakut-sprogets historie?

Yakut-sproget er et tyrkisk sprog, der tilhører den kaspiske undergruppe af de nordvestlige tyrkiske sprog. Det tales af omkring 500.000 mennesker i Sakha-republikken i Rusland, hovedsageligt i Lena-flodens afvandingsområde og dets bifloder. Yakut-sproget har en rig litterær historie, der strækker sig tilbage til den første registrerede litteratur i midten af det 14.århundrede. Yakut litteratur var stærkt påvirket af skrivning af Sufi digtere fra Mellemøsten og Centralasien, samt russiske forfattere og forfattere fra kejserlige Rusland. De første skriftlige værker i Yakut var religiøse tekster, herunder oversættelser af koranske passager og legenden om Yusuf og Sulaikha.
De første originale værker skrevet på Yakut dukkede op i slutningen af det 19.århundrede, med poesi, noveller og romaner, der fortæller om Yakut-folks daglige liv. Yakut-forfattere begyndte også at udforske større temaer i deres værker, såsom kampen mod kolonialisme, betydningen af traditionel sibirisk Kultur og de undertrykte folks situation i regionen. I 1920 ‘erne og 1930’ erne oplevede Yakut-sproget en litterær renæssance, ledet af forfattere som Yuri Chegerev, Anatoly Krotov, Gennady Titov og Ivan Tasetdinov. Denne periode oplevede en eksplosion i antallet af bøger, der blev udgivet i Yakut, samt en stigning i brugen af sproget i regerings-og administrative dokumenter.
I dag nyder Yakut-sproget en genoplivning blandt sine modersmål, med flere nye aviser og magasiner, der udgives på sproget. Der er også stigende interesse for Yakut sprogstudier uden for Rusland, med flere universiteter, der tilbyder kurser i sproget.

Hvem er de 5 bedste mennesker, der har bidraget mest til Yakut-sproget?

1. Yuri Nikolaevich Vinokurov-sprogforsker, historiker og filolog;
2. Stepan Georgievich Ostrovsky-Yakut digter, dramatiker, forfatter og oversætter;
3. Oleg Mikhailovich Belyaev-Yakut litterær kritiker og publicist;
4. Liliya Vladimirovna Bagautdinova – Yakut folklorist;
5. Akulina Yeelovna Pavlova-leksikograf og forsker i dialektologi.

Hvordan er strukturen i Yakut-sproget?

Yakut-sproget tilhører den tyrkiske sprogfamilie og er en del af den nordøstlige gruppe. Det er et agglutinerende sprog, hvilket betyder, at det bruger suffikser, der kan føjes til ord for at skabe nye betydninger og former. Yakut er meget bøjet, hvilket betyder at ord ændrer deres form afhængigt af hvordan de bruges i en sætning. Navneord, pronomen, adjektiver og verber kræver alle slutninger for at angive deres form afhængigt af konteksten.

Hvordan lærer man Yakut-sproget på den mest korrekte måde?

1. Få en kopi af Yakut sprog lærebog eller instruktør guide. At arbejde gennem lektionerne i disse materialer er den bedste måde at blive dygtig på sproget.
2. Øv dig i at tale og lytte. Den bedste måde at lære ethvert sprog på er at øve det så meget som muligt, så prøv at finde en samtalepartner at øve med.
3. Læs materiale skrevet i Yakut. Dette vil hjælpe dig med at forstå sprogets struktur og grammatik.
4. Lær om Yakuts Kultur og historie. At vide mere om folket og deres livsstil kan hjælpe dig med bedre at forstå sproget.
5. Se og lyt til Yakut media. Der er mange online ressourcer, herunder radioprogrammer og TV-programmer, tilgængelige på sproget.
6. Besøg Yakutia. At tilbringe tid i regionen giver dig mulighed for at fordybe dig i sproget og oprette forbindelse til modersmål.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir