O Bjeloruskom Jeziku

U kojim zemljama se govori bjeloruski jezik?

Bjeloruski jezik se prvenstveno govori u Bjelorusiji i u određenim područjima Rusije, Ukrajine, Litvanije, Letonije i Poljske.

Kakva je istorija beloruskog jezika?

Izvorni jezik Bjeloruskog naroda bio je staroslavenski. Ovaj jezik se pojavio u 11.veku i bio je jezik iz doba Kijevske Rusije pre njegovog propadanja u 13. veku. Za to vrijeme bio je pod velikim uticajem crkvenoslovenskog i drugih jezika.
U 13.i 14. veku jezik se počeo razilaziti na dva različita dijalekta: severni i južni dijalekt beloruskog. Južni dijalekt bio je osnova za književni jezik koji se koristio u Velikom vojvodstvu Litvaniji, koje je kasnije postalo službeni jezik zemlje.
Tokom perioda Moskovljana, počevši od 15.veka, Beloruski je bio dalje pod uticajem ruskog, a savremeni beloruski jezik je počeo da dobija svoj oblik. U 16.i 17. veku bilo je pokušaja kodifikacije i standardizacije jezika, ali su ti napori na kraju bili neuspešni.
U 19.veku Beloruski je doživeo preporod kao govorni i književni jezik. 1920-ih je priznat kao jedan od službenih jezika Sovjetskog Saveza. Međutim, staljinističke represije 1930-ih izazvale su pad upotrebe jezika. Oživljen je kasnih 1960-ih i od tada je postao de facto službeni jezik Bjelorusije.

Ko su top 5 ljudi koji su najviše doprinijeli bjeloruskom jeziku?

1. Francisk Skarina (1485-1541): često se naziva “ocem beloruske književnosti”, Skarina je bila rani izdavač i prevodilac hrišćanskih tekstova sa latinskog i češkog na beloruski. Zaslužan je za oživljavanje bjeloruskog jezika i inspirisanje budućih pisaca da rade na jeziku.
2. Simeon Polocki (1530-1580): teolog, pesnik i filozof, Polocki je poznat po svojim višestrukim delima u oblastima jezika, istorije, kulture, religije i geografije. Napisao je nekoliko tekstova na bjeloruskom jeziku koji su postali kanonska djela Bjeloruske književnosti.
3. Yanka Kupala (1882-1942): pesnik i dramaturg, Kupala je pisao i na beloruskom i na ruskom jeziku i smatra se najznačajnijim beloruskim pesnikom 20.veka.
4. Yakub Kolas (1882-1956): pesnik i pisac, Kolas je napisao na beloruskom dijalektu koji se govori u zapadnom delu zemlje i uveo mnoge nove reči i izraze u jezik.
5. Vasil Bykaŭ (1924-2003): pjesnik, dramaturg, scenarista i disident, Byka wrote je pisao priče, drame i pjesme koje su prikazivale život u Bjelorusiji tokom sovjetske okupacije. Mnoga njegova djela smatraju se nekim od najvažnijih djela moderne Bjeloruske književnosti.

Kakva je struktura bjeloruskog jezika?

Bjeloruski jezik je dio Istočnoslovenske grupe jezika i usko je povezan sa ruskim i ukrajinskim. Visoko je flektivan, što znači da se različiti oblici riječi koriste za izražavanje niza značenja, kao i aglutinativni jezik, što znači da se složene riječi i fraze stvaraju dodavanjem afiksa drugim riječima i morfemima. Gramatički, to je uglavnom SOV (subjekt-objekt-glagol) u redoslijedu riječi i koristi i muški i ženski rod i više padeža. Što se tiče izgovora, to je slovenski jezik sa nekim češkim i poljskim uticajima.

Kako naučiti Bjeloruski jezik na najispravniji način?

1. Pohađajte formalni kurs jezika: ako se ozbiljno bavite učenjem bjeloruskog jezika, pohađanje online ili ličnog kursa jezika je dobar način za početak. Kurs jezika može vam pomoći da naučite osnove jezika i dati vam strukturu za izgradnju svojih vještina.
2. Uranjanje: da biste istinski naučili jezik i stekli tečnost, poželjet ćete provesti što više vremena uranjajući u jezik. Slušajte bjelorusku muziku, gledajte Bjeloruske filmove i televizijske emisije, čitajte Bjeloruske knjige, blogove i članke — sve što će vam pomoći da čujete i koristite jezik.
3. Praksa: provođenje vremena govoreći i slušajući jezik je neophodno za savladavanje jezika. Postoji nekoliko načina da vježbate govor jezika — možete se pridružiti jezičkoj grupi, pronaći jezičkog partnera ili koristiti aplikacije za učenje jezika za vježbanje s izvornim govornicima.
4. Dobijte povratne informacije: nakon što ste vježbali govor i slušanje jezika, važno je dobiti povratnu informaciju kako biste bili sigurni da ga pravilno koristite. Možete koristiti aplikacije za učenje jezika da dobijete povratnu informaciju od izvornih govornika ili čak pronađete Online tutora koji vam može pružiti personalizirane smjernice i povratne informacije.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir