O Bosanskom Jeziku

U kojim zemljama se govori bosanski jezik?

Bosanski jezik se prvenstveno govori u Bosni i Hercegovini, ali se govori i u nekim dijelovima Srbije, Crne Gore, Hrvatske i drugih susjednih zemalja.

Kakva je istorija bosanskog jezika?

Historijski korijeni bosanskog jezika (također poznatog kao bošnjački, Bosančički ili srpskohrvatski) su složeni i višestruki. Jezik je južnoslovenski jezik, sličan susjednim jezicima, Hrvatskom i srpskom. Ima korijene u srednjovjekovnom Balkanskom jeziku kojim su Bosanski kršćani govorili na tom području tokom Srednjeg vijeka. Jezik se postepeno razvijao sve dok početkom 20.vijeka nije postao poseban jezik.
U 19. stoljeću lingvisti iz Hrvatske i Srbije zajedno su radili na stvaranju jedinstvenog pisanog jezika za sve južnoslovenske jezike regije, iako neki tvrde da su se, kao rezultat toga, sva tri jezika smatrala dijalektima istog jezika, poznat kao srpskohrvatski.
Krajem 1980-ih i početkom 1990-ih, Bosna i Hercegovina je proglasila nezavisnost od Jugoslavije. To je dovelo do porasta nacionalizma među Bosancima, što je dovelo do koncepta “bosanskog jezika.”Ovaj jezik je nastao razvojem jezika, poput uvođenja novih riječi i fraza preuzetih iz arapskog, turskog i drugih jezika.
Danas je bosanski jezik priznat kao službeni jezik u Bosni i Hercegovini i uči se u školama, kao i široko se govori među stanovništvom. Pored standardne raznolikosti Bosanskog, postoje i dvije druge vrste bosanskog jezika koji se govore u određenim regijama zemlje: štokavski i kajkavski.

Ko su 5 najboljih ljudi koji su najviše doprinijeli bosanskom jeziku?

1. Matija Divković (15.vijek) – Hrvatski humanista i poliglota koji je napisao prvi poznati bosanski rječnik.
2. Pavao Ritter Vitezović (17.vijek) – hrvatski pisac koji je zaslužan za standardizaciju bosanskog jezika u svojoj knjizi “Tractatus de origine et incrementis Slavorum Illyricorum”.
3. Franjo Rački (19.vijek) – hrvatski historičar, filolog i slavist koji je napisao nekoliko djela o bosanskom jeziku i kulturi.
4. Andrija Kačić Miošić (19.vijek) – hrvatski pjesnik, pisac i dramaturg koji je doprinio razvoju moderne bosanske književnosti.
5. August Cesarec (20. vijek) – hrvatski pjesnik, pisac, lingvista, urednik i izdavač koji je napisao mnoge članke i knjige o bosanskom jeziku i kulturi.

Kakva je struktura bosanskog jezika?

Bosanski je južnoslovenski jezik koji je usko povezan sa hrvatskim i srpskim. Slijedi isti fonološki sistem kao hrvatski i srpski, ali sa nekim razlikama u samoglasnicima. Bosanski je službeni jezik Bosne i Hercegovine, a govori se i u Crnoj Gori, Srbiji i Hrvatskoj. Njegova gramatika se uglavnom zasniva na dva glavna dijalekta: Istočno-Hercegovačko-Istarski dijalekt i Zapadni štokavski dijalekt. Gramatička struktura bosanskog jezika uključuje deklinaciju imenica, konjugaciju glagola i složen sistem vremena koja se koriste za izražavanje budućih, prošlih i sadašnjih događaja.

Kako na najispravniji način naučiti bosanski jezik?

1. Nabavite zvanični udžbenik ili druge materijale. Potražite udžbenik bosanskog jezika ili materijale za nastavu posebno dizajnirane za učenike jezika. Ovi materijali imaju tendenciju da pruže najsveobuhvatniji, strukturirani pristup učenju bosanskog jezika.
2. Koriste online resursa. Postoji mnogo web stranica sa besplatnim lekcijama i aktivnostima koje će vam pomoći da naučite bosanski jezik, kao što su Duolingo, LiveMocha i Memrise. Pored toga, postoji mnogo podcasta, video zapisa i pesama koje vam pomažu da vežbate.
3. Povežite se sa izvornim govornikom. Ako poznajete nekoga ko govori bosanski, to je odlična prilika da usavršite svoje jezičke vještine! Pokušajte razgovarati s njima što češće možete kako biste se osjećali udobno koristeći jezik.
4. Gledajte Bosanske filmove i televiziju. Provođenje vremena gledajući Bosanske filmove i TV emisije Jedan je od najbržih načina da poboljšate svoje razumijevanje jezika. Obratite pažnju na izgovor i novi rječnik.
5. Budite motivisani. Učenje jezika je putovanje i proces. Pokušajte ostati motivirani postavljanjem realnih ciljeva, nagrađivanjem sebe kada dostignete prekretnicu i pazeći da se zabavite dok učite.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir