O Japanskom Jeziku

U kojim zemljama se govori japanski jezik?

Japanski se prvenstveno govori u Japanu, ali se govori i u raznim drugim zemljama i teritorijama uključujući Tajvan, Južnu Koreju, Filipine, Palau, Sjeverna Marijanska Ostrva, Mikroneziju, Havaje, Hong Kong, Singapur, Makao, Istočni Timor, Brunej i dijelovi Sjedinjenih Država kao što su Kalifornija i Havaji.

Kakva je istorija japanskog jezika?

Istorija japanskog jezika je složena i višestruka. Najraniji pisani dokazi o jeziku koji liči na današnji japanski jezik datiraju iz 8.veka nove ere. Međutim, vjeruje se da jezik postoji u Japanu od davnina, vjerovatno evoluirajući od jezika kojim govori narod Jomon.
Japanski jezik je bio pod velikim uticajem kineskog tokom perioda poznatog kao Heian period (794-1185), koji je uveo Kineski rečnik, sistem pisanja i još mnogo toga. Do Edo perioda (1603-1868), japanski jezik je razvio svoj jedinstveni govorni oblik, sa posebnim skupom gramatike i sistema pisanja.
Tokom 19. vijeka, vlada je usvojila politiku selektivnog uvođenja zapadnih riječi i pretvaranja nekih postojećih japanskih riječi u posuđene riječi, dok je japanski jezik modernizirala posuđenim riječima iz engleskog. Ovaj proces se nastavio u 21.stoljeću, što je dovelo do oblika japanskog jezika koji je vrlo raznolik u pogledu vokabulara i jezičkih karakteristika.

Ko su top 5 ljudi koji su najviše doprinijeli japanskom jeziku?

1. Kojiki – jedan od najstarijih pisanih dokumenata na japanskom, Kojiki je kompilacija mita i legende iz rane japanske mitologije. Sastavio ga je Ō no Yasumaro u 7.veku i neprocenjiv je izvor za razumevanje razvoja japanskog jezika.
2. Princ Shōtoku Taishi-princ Shōtoku Taishi (574-622) zaslužan je za poticanje širenja budizma u Japanu, razvoj prvog sistema pisanja na japanskom i uvođenje kineskih znakova u jezik.
3. Naučnici iz perioda Nara – tokom perioda Nara (710-784) brojni naučnici su sastavili rječnike i gramatike koji su pomogli kodificirati japanski jezik i postaviti ga kao pisani jezik.
4. Murasaki Shikibu-Murasaki Shikibu bila je poznata romanopisac Heian perioda (794-1185), a njeni spisi su zaslužni za pomoć u popularizaciji književnog japanskog i njegovu upotrebu u književnosti.
5. Hakuun Ryoko-Hakuun Ryoko (1199-1286) poznat je po tome što je kineski sistem pisanja Man’yōgana uveo u popularniju upotrebu tokom perioda Kamakura (1185-1333). Ovaj sistem je utjecao na evoluciju japanskog jezika, uključujući upotrebu slogovnih znakova kana.

Kakva je struktura japanskog jezika?

Japanski jezik je jezik istaknut temama koji koristi sistem čestica, koji su afiksi vezani za riječi i fraze, za izražavanje gramatičkih odnosa. To je aglutinativni jezik, što znači da kombinuje različite elemente uključujući imenice, prideve, glagole i pomoćne glagole za stvaranje složenih reči i izraza. Dodatno, ima pitch-accent sistem u kojem visina slogova može promijeniti značenje riječi.

Kako naučiti japanski jezik na najispravniji način?

1. Postavite realne ciljeve: počnite postavljanjem ostvarivih ciljeva, poput učenja kako se predstaviti, računati do deset i napisati osnovnu abecedu hiragana i katakana.
2. Naučite sistem pisanja: da biste mogli čitati, pisati i komunicirati na japanskom, morate naučiti dva fonetska pisma, hiraganu i katakanu, a zatim preći na Kanji znakove.
3. Slušajte i ponavljajte: vježbajte slušanje i ponavljanje japanskih fraza, počevši od jednostavnih riječi i postupno povećavajući složenost. Pokušajte imitirati govornikov ritam i intonaciju.
4. Iskoristite japanski što je više moguće: iskoristite svaku priliku da u svakodnevnom životu koristite japanski kako biste postali sigurniji u govorni jezik.
5. Čitajte japanske novine i časopise: pokušajte čitati novine i časopise na japanskom kako biste se navikli na način na koji se piše i uobičajeni rječnik.
6. Iskoristite tehnologiju: upotrijebite aplikacije i web stranice koje će vam pomoći da naučite jezik, kao što su Anki ili WaniKani.
7. Upoznajte se s kulturom: razumijevanje kulture pomaže u razumijevanju jezika, pa pokušajte gledati japanske filmove, slušati japansku muziku i, ako možete, posjetite Japan.
8. Razgovarajte sa izvornim govornicima: razgovor sa izvornim govornicima pomaže u poboljšanju izgovora i razumijevanja jezika.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir